REKLAMI GEÇ

Babadağ Nasıl kurtulur?

Babadağ Nasıl kurtulur?

Tekstil’de ticarette Denizli’ye örnek olan dokumacılığın başkenti Babadağ, 1980 öncesi Türkiye’nin küçük Avrupa’sı olarak biliniyordu. Gelişen teknolojiye ayak uyduramayan ve her geçen yıl gerileyen, göç nedeniyle mahallelerin boşaldığı Babadağ’da halkın, yaklaşan yerel seçimlerden umudu yok. Herkes, “Babadağ nasıl kurtulur?” sorusuna cevap arıyor.

/ DENİZLİHABER / 14 Ocak 2014 Salı, 16:16

ŞENGÜL BOZ

Dokumacılığın başkenti, Türkiye’nin küçük Avrupa’sı Babadağ, 1965’ten sonra yarı otomatik tezgâhlara, 1985’ten sonra tam otomatik tezgâhlara geçiş sürecinde teknolojiye yenildi. Bir dönem 5 binin üzerinde tezgahın üretim yaptığı Babadağ’da şimdi, 2 bin tezgah bulunuyor. Denizli tekstil sektöründe söz sahibi olan yüzlerce işadamının yazlık olarak kullandığı Babadağ’da, heyelan nedeniyle binin üzerinde nüfusun Denizli’ye zorunlu göç etmesi ilçenin boşalmasına neden olmuş.
denizli-babadag-ticaret-odasi-bsk-asim-aktepe

“BABADAĞ NASIL KURTULUR?”
Babadağ’da arazi sorunu nedeniyle konut sıkıntısı yaşanıyor. Dokumacılar, ikinci bir sanayi sitesi için yer bulamadığından yakınırken, vatandaşlar da uygun arazi bulunamadığı için kamu yatırılmalarının gelmemesinden dertli.

10 yıl öncesinde 350 işyerinin Ticaret Odası’na kayıtlı olduğu Babadağ’da bugün yalnızca 115 işyeri faaliyette. İş yeri açacak yer bile bulunamadığını söyleyen Babadağ Ticaret Odası Başkanı Asım Aktepe, “Artık Babadağ için siyasiler de, işadamları da bir şey yapamaz. Babadağ nasıl kurtulur? Bu sorunun cevabını kimse veremiyor” dedi.

PAZAR BİLE KURULMUYOR
Her hafta Salı günleri Babadağ’ın ilçe meydanında pazar kurulduğunu ancak son aylarda pazara esnafın bile gelmediğini söyleyen Ticaret Odası Genel Sekreteri Mehmet Ali Değirmenci, “Gündoğdu Mahallesi’nin taşınması hiç de iyi olmadı. Binin üzerinde vatandaş Denizli’ye göç etti. Bu bizi olumsuz etkiledi. Konut sıkıntısı olduğu için memurlar, öğretmenler, öğrenciler bile Babadağ’da kalmıyor. Arazi sorunu çözülür, üniversitenin bir kolu Babadağ’a açılırsa belki o zaman ekonomide biraz olsun hareketlilik olur” diyerek ilçenin içinde bulunduğu arazi çıkmazını özetledi.
denizli-babadag-genel-ic

SEÇMENİN YÜZDE 30’U DENİZLİ’DE OY KULLANACAK
Babadağ’ın Büyükşehir Yasası ile Ahıllı, Bekirler, Demirli, İncirpınar, Kelleci, Kıranyer Mollaahmetler, Oğuzlar, Yeniköy köyleri ile birlikte 11 yerleşim yeri bulunuyor. 2011 genel seçim sonuçlarına göre 5 bin 436 seçmeni bulunan Babadağ’da, heyelan nedeniyle Gündoğdu Mahallesi’nin Denizli’nin Üçler Mahallesi’ndeki TOKİ konutlarına taşınmasıyla birlikte seçmen sayısı yüzde 30 azaldı. 954 seçmeni bulunan Gündoğdu Mahallesi’nde 2011 genel seçim sonuçlarına göre oy dağılımı ise şöyle: AK Parti 480, CHP 185, MHP 165.
babadag-vatandas-anons

CHP EN SON 20 YIL ÖNCE SEÇİLMİŞTİ
Babadağ’da, 1932’den 80 darbesine kadar iktidar olan CHP, en son 1994 yerel seçimlerinde Mehmet Saim Sakallı ile belediye başkanlığını kazanmıştı. 2014 yerel seçimlerine 30 yıl ilçe başkanlığını yürüten İsmail Danacı ile giren CHP, yeniden yerel iktidarı almak için çalışıyor. İsmail Danacı, “Şu anda rakibim yok. AK Parti’nin adayı belli değil ama, karşıma isterlerse Başbakanı getirsinler, ben seçimleri alacağımızdan eminim” diyerek yüzde 60’ın üzerinde oy alacağını savundu.
babadag-chp-anons

MHP YÜZDE 45 İLE İKTİDAR OLMUŞTU
2009 yerel seçimlerinde yüzde 45 oy oranı ile belediye başkanlığına seçilen Ahmet Yümsek, Babadağlı seçmenden ikinci kez yetki istiyor. “Yüzde 45 ile seçildik, 2014 seçimlerinde oy oranımızı artıracağız” diyen Yümsek, “Muhalefette olmamıza rağmen ilçemize güzel hizmetler yaptık. Halk bunu takdir edecektir” dedi.
babadag-mhp-anons

AK PARTİ’DE 4 İSİM YARIŞIYOR
Babadağ’da AK Partili 4 aday adayı bulunuyor. İlçe başkanlığından istifa ederek Babadağ Belediye başkanlığına aday adayı olan Salim Demirezen, heyelan nedeniyle Denizli’ye taşınan Gündoğdu Mahallesi’nin 3 dönem muhtarlığını yürüten Fikrettin Saygın, Demirli Köyü muhtarı Ahmet Zorlu ile tekstilci Fuat Üstündağ adaylık için yarışıyor. AK Parti’nin aday adayları, iktidarın gücünü Babadağ’da yansıtmak için yola çıktıklarını vurguladılar.
babadag-akp-anons

Yorumlar

geçti babadağın pazarı   -  Bağlantı 18 Ocak 2014, 10:21

hala siyaset peşindeler sadece seçim zamanı hatırlanır oldu babadağın sorunları 30 senedir oturdu dükkanınn önünü süpürmeyen adamlardan belediye başkanlığı yapıp memleketi kurtarmasını bekliyoruz katiline aşık olan maktul babadağ

EFE20   -  Bağlantı 15 Ocak 2014, 09:31

Babadağ’a iş bilir başkan gelirse biraz canlanma olabilir.İlk önce alt yapı sorunu halledilmeli,kanalizasyon sistemi değişmeli,Gündoğdu mahallesine çok güzel bir park yapılarak,hafta sonu yaz aylarında piknik alanı yaratılabilir,Karacasu yolu düzeltilerek,ilçe ekonomisine katkı olabilir.Babadağlı işadamlarının desteği ile tekstil tekrar canlandırılabilir.Yayla turizmi üzerinde durularak ,nufus arttırılabilir.

taner   -  Bağlantı 15 Ocak 2014, 08:23

dağ başında arazisi ve ekonomisi olmayan bir ilçeyi kurtarmak için üniversiteye ait bir kol açılsın önerisi kadar trajikkomik bir öneri olamaz.İnsanlara eziyet, ekonomiye zarar. sadece birilerinin memleketi olduğu için orda kamu neden yatırım yapmak zorunda. aslında babadağ ilçelikten bile düşürülmeli, ne kayda değer bir nüfus oranı var, ne periferi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı