REKLAMI GEÇ

Küçülen Çal, her alanda mazisini arıyor

Küçülen Çal, her alanda mazisini arıyor

Denizli’de siyaset konuşulduğunda bir dönem ilk akla gelen ilçe Çal olurdu. Ankara’ya ya milletvekili ya senatör gönderirdi Çallılar. Ancak son dönemde “siyasette söz sahibi ilçe” özelliğini yitirirken, gelişiminde de beklenen atılımları gerçekleştiremedi Çal.

/ DENİZLİHABER / 8 Aralık 2013 Pazar, 12:28

ŞENGÜL BOZ
Denizli’nin üzüm diyarı Çal, yerel siyasetteki etkinliği, yetiştirdiği sanatçı ve bürokratlarıyla da ünlüydü. DYP eski Genel Başkanı Esat Yıldırım Avcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Hüdai Oral, 12 Eylül öncesi Cumhuriyet Senatosu’nda görev yapan Hüseyin Atmaca, eski milletvekilleri Fuat Avcı ve Halil İbrahim Şahin hemen akla gelen siyasetçileri Çal’ın.

genel-cal-genel-ic-2

Ülkemizin yetiştirdiği ünlü ressamlardan İbrahim Çallı, Türk Sanat Müziğine kazandırdığı bestelerle unutulmayan bestekar Selahattin Pınar da Çallıları gururlandıran isimler.

“İLK”LERİN İLÇESİ
Denizli’nin en eski yerleşim yerlerinden olan Çal yöresi, Çal karası üzümü ve şarapları ile de tanınan bir ilçemiz. Çal şaraplarının dünyaca ünlü olmasının nedeni, bazı kaynaklara göre 12 şarap tanrısından biri olan Dionysos’un bu bölgede yaşamış olması.

denizli-cal-genel-ic

Ayrıca “ilk”lerin adresi bir yerleşim merkezi Çal. Tiyatronun dünyada ilk kez oynandığı antik Dionysosopolis bu bölgede yer alması, Türkiye’nin ilk özel ormanları bu bölgede kurulmuş olması, 1977’de Eczacı Kadriye Çökelez’in yüzde 52,94 oyla belediye başkanı seçilmesi, “özel ormancılığı” başlatmasıyla hatırlanır bu ilçemiz.

GERİYE GÖÇ BAŞLADI AMA…
Çal, 1985 yılından beri en fazla göç veren ilçeler arasında. 1985 yılında nüfusu 60 bin 953 olan Çal, göç ile birlikte Bekilli ve Baklan’ın ilçe yapılmasıyla toprak ve nüfus olarak küçüldü. 2000 yılına gelindiğinde resmi kayıtlarilçe nüfusunu 32 bin 932, 2007 yılında 22 bin 649, 2011’de 16 bin 6 olarak gösteriyor.

Geçen yıl ise geriye göçün işaretleri alındı. 2012 yılı adrese dayalı nüfus verilerine göre ilçenin nüfusu 19 bin 301’e yükseldi.

cal-catandas-anons

VATANDAŞ “SORUN ÇOK” DİYOR
Çal’ın siyasetteki etkisini yitirmesiyle ilçenin gelişiminde de duraklama, hatta geriye gitme süreci yaşandığını öne süren vatandaşlar, “Çal’ın sorunu çok” sözleriyle konuşmaya başlayıp, “Çevre yolumuz yok, pazaryerimiz yok, otogarımız yok” diyerek devam etti.

BELDE OYLARI ETKİLİ OLACAK
Çal’da 2014 yerel seçimlerinin sonucunu belde oyları belirleyecek görünüyor. 2009 yerel seçimlerinde 2 bin 693 seçmenin bulunduğu ilçe merkezinde yüzde 38 oy oranı ile AK Parti Belediye Başkanlığını alırken, yüzde 30.8 oy oranı ile CHP ikinci, yüzde 30,5 oy oranı ile MHP 3. parti oldu.
İlçeye bağlı 9 beldede belediye başkanlıklarının 4’ünü AK Parti, 3’ünü DP, 1’ini CHP, 1’ini ise MHP kazandı.

cal-ak-parti-anons

AK PARTİ’DE FIRTINA ÖNCESİ SESSİZLİK
Çal’da AK Parti’nin 5 başkan aday adayı var. İki dönem üst üste belediye başkanlığı seçiminin kazananı olan Hasan Gündüz, 2014 için de aday adayı oldu. İl Genel Meclisi Üyesi Mehmet Duman, 2 dönem Süller Belediye Başkanlığı yapan Osman Saruhan, AK Parti İl Yönetiminde seçim koordinatörü olarak görev alan Fazıl Altıntaş ve Çal ilçe teşkilatında görev yapan Ahmet Kocagöz diğer aday adayları.
Çal seçmeni, AK Parti’de fırtına öncesi sessizlik yaşandığını, aday açıklamasıyla birlikte huzursuzluğun gün ışığına çıkacağını, ayrıca Muharrem Ateş’in ilçe başkanlığından kaynaklanan parti içi sıkıntıların olduğunu öne sürdü.

cal-chp-anons

CHP, ÇAL’DA İDDİALI
İki dönem üst üste Çal Belediyesi’ni kaybeden CHP, 2014 yerel seçimlerinde iddialı. Eğilim yoklamasında Ahmet Hakan birinci çıktı. Diğer aday adayları Mehmet Özen, Osman Başlar, Hüdai Gölgesiz ve Ersan Tarhan. Eğilim yoklamasının galibi Ahmet Hakan, 10 kişilik ekibi ile ilçenin sorunları ve bunların çözümüne yönelik projelerini hazırlıyor.

cal-mhp-anons

MHP’NİN ÇAL’DA HIZLI YÜKSELİŞİ
2004 yerel seçimlerinden beri Çal’da çalışmalarını sürdüren MHP İlçe Teşkilatı, 2014 yerel seçimlerinde adayını ilk açıklayan parti oldu. 2004 yerel seçimlerinde yüzde 5.56 oy oranı bulunan MHP, 2009 yerel seçimlerinde yüzde 30,5 oy oranı ile 3. parti olmayı başardı. 2014 yerel seçimlerinde Çal’ı alacaklarını belirten MHP Adayı Fethi Akcan, Çal’da ezber bozacaklarını yeniledi.

Yorumlar

İhsan Erdemir   -  Bağlantı 8 Aralık 2013, 12:43

Geçen yerel seçimin oy oranları partilere göre değilde aday ismi üzerinden değerlendirilmeliydi . Milletvekili seçiminde tam tersi bir durum ortaya çıkıyor . Bu durum sorgulanmalıydı .

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

ÇalSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
5 Mayıs 2024 Pazar 5 18Çok Bulutlu
6 Mayıs 2024 Pazartesi 2 21Az Bulutlu
7 Mayıs 2024 Salı 6 24Az Bulutlu
8 Mayıs 2024 Çarşamba 7 25Az Bulutlu
9 Mayıs 2024 Perşembe 9 26Az Bulutlu