REKLAMI GEÇ

Ataman’dan “Denizli Son Yüzyıl” kitabı

Ataman’dan “Denizli Son Yüzyıl” kitabı

Mimar Hüsamettin Ataman, uzun çabaların ardından hazırladığı “Denizli Son Yüzyıl” kitabı için imza günü ve söyleşi düzenledi. Ataman Denizli’nin tarihi dokusunun kaybetmenin üzüntüsü yaşadıklarını söyledi, “Birini suçlamıyorum, hepimizin suçu” dedi. Eski Başkanlardan Ali Dartanel ise, “Atatürk’ün gösterdiği yolda hizmet etmeye çalıştık, yanlış yaptığımız da oldu. Denizli’yi yıkmayacaktık, korumalıydık” dedi.

Başak Özlem Ilgaz İçyüz / DENİZLİHABER / 16 Şubat 2018 Cuma, 10:53

Mimar Hüsamettin Ataman, seri şeklinde çıkardığı altıncı ve yedinci kitabı olan ‘Denizli Son Yüzyıl’ eserinin tanıtım ve imza günü için Makine Mühendisleri Odası Denizli Şubesi’nde sevenleri ile buluştu.

Tören, Denizli’nin dünü ile bugünün bir araya getirmeyi başardı. Etkinliğe Denizli Belediyesi Eski Başkanları Ali Dartanel, Ziya Tıkıroğlu, Ali Marım, Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, CHP İl Başkanı Ali Rıza Ertemur, CHP Pamukkale İlçe Başkanı Osman Tabu, CHP Merkezefendi İlçe Başkanı Tolga Varlıker, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Atatürkçü Düşünce Derneği Denizli Şube Başkanı Nihat Çetin ve Ataman’ın dostları ile okurlar katıldı.

“Sadece yazmak değil, göstermek de benim önem verdiğim bir eylem” diyen Ataman, Denizli’deki tarihi dokuların yansıttığı bir slayt gösterisi sundu.

“HEPİMİZİN SUÇU”
Modernleşme adı altında kültürel mirasa sahip çıkılmadığını ifade eden Ataman, “Zaman gelmiş belediyenin paraya ihtiyacı olmuş. Kaleiçi’nin duvarlarını parsel parsel satarak, dükkanlar yapılmış, satılmış. Memleket hastanesi vardı, yol genişletmek için yıkmışız. Demirciler Caddesi, Belediye Caddesi imiş. 1872 Denizli Belediyesi orada yer alıyormuş, yıkmışız. Birini suçlamıyorum, hepimizin suçu. O an çağdaşlaşmayı böyle algılıyorduk, briket çağdaşlaşmanın sembolüydü” diye konuştu.

“TARİH YAZMIŞIZ, TARİHİ YAZAMAMIŞIZ”
Sadece mimari dokuların değil, arşivlemenin de olmadığını söyleyen Ataman, kitabının çalışmalarını yaparken gerekli belgelere ulaşamadığını, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nde meclis üyelerinin listesi bile bulunmadığını dile getirdi.

Ataman, “1980’den sonra, Kenan Evren, ‘Belediyelerde memurların oturacak bir odası bile yok’ demiş. Böylelikle tüm belgelerin Denizli’den Dalaman Kağıt Fabrikası’na gönderildiğini söylediler. Tarih yazmışız ama, tarihi yazamamışız” dedi.

Mimar Hüsamettin Ataman, sunumunun ardından, Şehir ve Bölge Planlama Uzmanı Behçet Kıvanç ile birlikte, eski adı Kadıköy olan, ‘Babadağ Şehri’nin Haritası’ tablosunu açtı. Behçet Kıvanç, “Çöpten bulduk çıkardık ve koruma altına aldık. Artık emin ellerde” diye konuştu.

“YIKMAYACAKTIK, KORUMALIYDIK”
Ataman, daha sonra Ali Dartanel’e söz verdi. Dartanel, “Biz artık unu eledik, eleği astık. Hüsamettin dostumuz iyi bir araştırmacı, tebrik ederim. Böyle araştırma Denizli’de görmedim. 1931 yılında Atatürk Denizli’ye geldiğinde, ‘Hoşgeldin Paşam’ diye alkışlayanlardan biri bendim. Atatürk’e sordular, ‘Paşam Denizli’yi nasıl buldunuz’ diye, Atatürk ise ‘Büyük bir köy’ diye cevap verdi. Bunlar yapılmasaydı, Denizli büyük bir köy olarak kalacaktı ya da Atatürk’ün gösterdiği yolda çalışmalar yapılacaktı. Nitekim de öyle oldu. Her gelen arkadaşım, Atatürk’ün gösterdiği yolda hizmet verdi. Ama yanlış da yaptığımız zamanlar oldu. Yıkmayacaktık, korumalıydık” diye konuştu.

Yoğun ilginin olduğu tören, kitapların imzalanmasından sonra son buldu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı