REKLAMI GEÇ

Günlük ‘Yaşamın Kenarında Bir Kadın’ kitabı oldu

Günlük ‘Yaşamın Kenarında Bir Kadın’ kitabı oldu

MS hastalığı teşhisi konuldu. Bir yandan hastalıkla mücadele etmeye çalışırken, diğer yandan başta iş olmak üzere çeşitli zorluklarla karşılaştı. Yaşadıklarını gün gün not etti ve o günlükten “Yaşamın Kenarında Bir Kadın” isimli kitap çıktı.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 16 Kasım 2016 Çarşamba, 15:44

Eda Urhan… 31 yaşında bir kız çocuğu annesi. 13 yıl önce hareket aksaklığı, kaslarda güçsüzlük, kısmi felç, dengesizlik, konuşma ve görme bozuklukları gibi çeşitli belirtilerle ortaya çıkan Multiple Skleroz (MS) hastası olduğunu öğrendi. Uzun yıllar bu hastalığı kendi içinde yaşadı. Arada geçirdiği nöbetler dolayısıyla iş hayatı olumsuzluklarla sonuçlandı.

Hastalığına, karşılaştığı zorluklara rağmen genç kadın hayattan ümidini kesmedi. Önce hastalığı ile barıştı, kendi kendine “hayatı güzelleştirme” sözünü verdi. İlk adımı da çevresiyle ilgili attı. Önce kendisini üzen ve enerjisini çekip alan insanları hayatından çıkardı. Ardından “dostları üzerim, kırarım” diye söylemediği “hayır” kelimesini kullanmaya başladı. Yeni dostluklar kurdu. Bu da ona çok iyi geldi.

“İLK ŞOKU YAŞADIĞIMDA YALNIZDIM”
Kendisiyle yazdığı “Yaşamın Kenarında Bir Kadın” kitabını konuşmak üzere bir araya geldiğimizde, “İlk olarak 2004 yılında teşhis konulduğunda hiçbir bilgiye sahip değildim hastalığımla ilgili. Kendi kendime yaşadım bilmeden. Aradan yıllar geçtikten sonra medyanın faydasını görüp yalnız olmadığımı anladım. Derneklere üye oldum, grup sayfalarına katıldım. Baktım ki Denizli’de böyle bir grubumuz yok. Ben de ‘Denizli’de yaşayan arkadaşları bulup bir araya gelebiliriz, toplantılar yapabiliriz’ diye düşündüm ve bir grup oluşturdum. MS ile ilgili yardımlaşma ve yardım hissi duygusu sarmıştı çünkü. İlk MS şoku yaşadığımda yalnızdım. Şimdi benim gibi olan arkadaşlar ile ara ara toplanıyoruz ve birbirimize çok iyi geliyoruz. Bizi bizden başka anlayanımız yok. Dernek kurulmasını çok istedim, fakat şimdilik onu yapamadım” dedi.

“MS KONUSUNDA TOPLUMUN FAZLA BİLGİSİ YOK”
İş konusunda sıkıntılar yaşadığını belirten Urhan, “Ben özel bir hastanede çalışırken atak geçirdim ve işimden oldum. O an beynim resmen durmuştu. Hangisine üzülmem gerektiğine şaşırdım. Benim gibi genç MS hastalarının sayısı çok fazla. Toplum ise bu konuda bilinçsiz maalesef. Özellikle işverenler anlamıyor. Bu olayda hastaların hayata küsmesine sebep oluyor” diye konuştu.

denizli-eda-urhan-yasamin-kenarinda-bir-kadin-1Kendisini MS hastası olarak “yaşamın kenarında bir kadın” olarak özetleyen Urhan, artık MS hastalığının arkadaşı olduğunu ve onunla yaşamayı öğrendiğini belirterek, “Yaşamın Kenarında Bir Kadın” isimli kitabın o günlere ait notların bir ürünü olduğunu söyledi.

İMZA GÜNÜ 20 KASIM’DA
Eda Urhan’ın MS hastalarına yardımcı olma amacıyla kaleme aldığı Yaşamın Kenarında Bir Kadın isimli kitabın imza günü, 20 Kasım’da Halikarnas Kültür Kitabevi’nde 14.00-18.00 saatleri arasında yapılacak.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı