REKLAMI GEÇ

MMO Denizli Şube tarihi yayınlandı

MMO Denizli Şube tarihi yayınlandı

Makina Mühendisleri Odası Denizli Şubesinin temsilcilik dönemini de içeren tarihi kitaba dönüştü. Denizlihaber.com yazarlarından Yaşar Tok tarafından hazırlanan tarihçe, 1976 yılında başlayan temsilcilik çalışmalarından itibaren yaşanan gelişmeleri ve şubeleşme çalışmaları ile sonraki dönemlerde yapılan şube etkinliklerini içeren kitap olarak yayımlandı. “TMMOB MMO Denizli Şube Tarihi-40 Yılın Öyküsü” başlıklı tarihçenin dağıtımı Odanın Denizli Şubesi tarafından yapılıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Mart 2018 Salı, 09:39

TMMOB MMO Denizli Şubesinin kuruluşunun 20. yılında, temsilcilik dahil 40 yıla varan öyküsü, yazarı Yaşar Tok tarafından yapılan iki yıllık bir araştırma sonucu kitaplaştı. 2017 Aralık ayında yayımlanan 16,5 x 23.5 ebatlarındaki 252 sayfalık yapıt toplam üç bölüm ve bir fotoğraf albümünden oluşuyor.

Kitabın hazırlanış süreci ve içeriğine ilişkin bilgi veren Yaşar Tok, eserin yaklaşık iki yıllık bir araştırma sonucu ortaya çıktığını söyledi. Odanın Denizli Şube arşivini baştan sona taradığını, dönemin yayınlarını gözden geçirdiğini ve Denizli Sanayisine ilişkin gelişmeleri değerlendirdiğini belirten Tok, “MMO Denizli İl Temsilciliği ve Şubeleşme dönemi tarihi, kentin sanayileşme süreci ile yakın bağlara sahip. Bu nedenle kitabın ilk bölümü, Denizli’de sanayileşmenin kısa tarihi ve sanayi yatırımlarının başladığı döneme odaklandı” diyerek açıklamasına şu sözlerle devam etti: “Kent ölçeğinde, 1970’li yılların başından itibaren Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) kalkınma planlaması ve teşvikleri ile başlayan süreç, 1990’lara kadar devam etti. Bu dönem aynı zamanda sanayi ünitelerinin kurulma ve makinalaşma dönemi ile örtüşüyordu. MMO Denizli İl Temsilciliğinin kurulmasını zorlayan unsurların anahtarı, sanayideki bu gelişme trendi oldu. Mühendis ihtiyacı arttı, tekstil sektörü başta olmak üzere büyük yatırımların makina parkurları makina mühendislerince programlandı. Bu durum 1990’ların başına kadar yoğun biçimde sürdü.”

Yapıtın içeriğine ilişkin bilgi vermeyi sürdüren Tok, “tarihçenin ikinci bölümü, İl Temsilciliği olarak örgütlenme ve mesleki faaliyetleri kapsıyor. İlk olarak 1976 yılında Sümerbank Üretim Müdürü Mahmut Şevket Karayel’in temsilci olarak görev almasıyla başlayan temsilcilik öyküsü, sonraki yıllarda başka makina mühendislerinin görev üstlenmesiyle devam etti. 12 Eylül askeri darbesi ile kesintiye uğrayan temsilcilik çalışmaları, 1982 Anayasası’nın yürürlüğe girmesinin ardından yeniden başladı. İsmail Hakkı Gerelioğlu yaklaşık on yıl boyunca temsilci sıfatıyla görevi sürdürdü. Ardından Bölge Temsilciliği statüsüne dönüşerek Uğurhan Karcılı başkanlığında Şubeye dönüştü” açıklamasını yaptı.

Odanın şube olduktan sonraki yıllarını önemli bulduğunu belirten Yaşar Tok, “Tarihçenin son bölümünde Şubeleşme ile birlikte faaliyet alan ve imkanlarının çoğaldığı görülüyor. Şubeleşmenin hemen ertesinde yapılan “20. Yüzyıla Doğru Denizli Sanayi Sempozyumu” kentin sanayi sektörlerine ilişkin uyarı ve öngörüleriyle bu gün hala güncelliğini ve akademik değerini korumaktadır” diyerek kitabın sadece meslek tarihçesi değil, aynı zamanda kentin iktisadi gelişmesinin tarihine de farklı bir yaklaşım getirdiğini belirtti.

Kitap MMO Denizli Şubesinden temin edilebiliyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı