3. Uluslararası Heykel Kolonisi başladı

Türkiye ve Denizli’nin tek ve en uzun soluklu Taş Heykel Kolonisi 13 Mayıs 2013 tarihinde başladı. Kömürcüoğlu Mermer tarafından düzenlenen Uluslararası Taş Heykel Kolonisi bu yıl 5 ülkeden 10 sanatçıyı konuk ediyor. ABD, İtalya, Japonya, Rusya ve Türkiye’den katılan sanatçılar, 13 Haziran tarihine kadar Kömürcüoğlu fabrika alanında kurulan heykel atölyesinde çalışacaklar.
/ DENİZLİHABER / 17 Mayıs 2013 Cuma, 14:25
İlk olarak 2011 yılında düzenlenen Taş Heykel Kolonisi, bu yıl 3.kez start aldı. Tam adı “Uluslararası Kömürcüoğlu Taş Heykel Kolonisi” olan sanat buluşması, 5 ülkeden 10 sanatçıya ev sahipliği yapıyor. Tam bir ay boyunca mermer ve traverten yontarak heykellerini hazırlayacak olan sanatçılar, 13 Mayıs 2013 tarihinde başlayan koloni çalışmasını 13 Haziran 2013 tarihinde noktalayacaklar.
Koloniye ABD’den Edward Fleming, Sherry Tipton ve Sequoyah Aona; İtalya’dan Adriano Ciarlo ve Pasquale Martini; Japonya’dan Ryusuke Kido; Rusya’dan Robert Lotosh; Türkiye’den ise Ali Dirier, Kadriye Kantık ve Malik Bulut heykel sanatçısı olarak katıldılar.
SADECE TAŞ YONTUYORLAR
Pamukkale Yolu üzerindeki Korucuk Mahallesi sınırları içinde bulunan Kömürcüoğlu Mermer Fabrikası alanında kurulan Koloni atölyesinde çalışan heykeltraşlar, sadece mermer ve traverten heykel yontuyorlar.
Koloni düzenleme komitesinden alınan bilgiye göre, her gün 08.00-18.00 saatleri arasında çalışmalarını sürdüren heykel sanatçılarını gün içinde ziyaret etmek ve çalışmalarını izlemek, onlarla sohbet edip çalışmaları hakkında bilgi almak serbest.
ANADOLU TEMALI HEYKELLER
Bu yıl, geçtiğimiz yıllardan farklı olarak temalı bir çalışma yapmayı seçtiklerini açıklayan Kömürcüoğlu Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kömürcüoğlu, “Anadolu, özellikle Batı Anadolu mermer ve traverten heykelin anavatanı sayılır. Arkeolojinin klasik döneminde günümüze bu değişmeyen temel bir gerçektir. Tanrılar ve tanrıçaların heykellerinin yanı sıra, krallar ve kraliçelerin en güzel heykellerine bu topraklarda kurulan heykel atölyelerinde yetişmiş ustalar tarafından biçim verilmiştir. Tarihin bu muazzam mirasını biz çağdaş insanlar korumak ve sürdürmek yükümlülüğü ile sorumluyuz. Bu sorumluluğumuzu yerine getirmek için 3.Koloninin heykel temasını Anadolu olarak belirledik” dedi. “Ayrıca mermer ve traverten için hem ülkemizin hem de bölgemizin en zengin yer altı kaynaklarına sahibiz” diyen Kömürcüoğlu, “ Bunu ticari bir meta olmanın yanında, sanatın da aracına dönüştürmek, bizi dünyanın seçkin bölgeleri arasına sokacaktır. Nitekim son üç yıldan bu yana devam eden Heykel Kolonisi bu söylediklerimi fazlasıyla teyit eden göstergelerle doludur” açıklamasını yaptı.

BAŞBAKANLIK DESTEKLİ KOLONİ
3.Uluslararası Taş Heykel Kolonisi, bu yıl Başbakanlık Tanıtma Fonu’nun Kültür Bakanlığı eliyle sağladığı destekle daha güçlü biçimde sürüyor. Başbakanlık Tanıtma Fonu tarafından ilk kez bu yıl sağlanan destek, sanatçıların bazı giderleri ve etkinlik için gereken malzeme ve diğer gider kalemleri için kullanılıyor. Konu ile ilgili görüşlerini açıklayan Nihat Kömürcüoğlu, “Başbakanlığın bize sağladığı destek, parasal değeri bir yana manevi olarak çok önemli. Biz kurumsal ve geleneksel bir Taş Heykel Kolonisi olmak, böylece Dünya’nın çeşitli ülkelerinden üç yıldır davet ettiğimiz sanatçılar ve diplomatik zevat yoluyla Türkiye’nin tanıtımına daha fazla katkı sağlamak istiyoruz. O nedenle kurumsal devlet desteği bize moral ve güç veriyor. Çalışmalarımızda daha hevesli ve inançlı olarak yolumuza devam ediyoruz” dedi.
2.HEYKEL AKADEMİSİ GELİYOR
2012 yılında Ege Taş Heykel Kursu olarak birincisi düzenlenen heykel kurslarının bu yıl devamı geliyor. Heykel Kolonisi bitiminin sonrasında yapılacak olan Ege Taş Heykel Kursları, 24 Haziran 2013-05 Temmuz 2013 tarihleri arasında gerçekleşecek. Heykel Kolonisi atölye alanında yapılacak olan kurslara Türkiye’nin çeşitli kentleri ve üniversitelerinden 12 kursiyer katılacak. Kurslara geçen yıl olduğu gibi yine İtalyan heykel ustası ve Koloni sanatçısı Pasquale Martini ile ABD’li heykel sanatçısı Edward Fleming eğitmenlik yapacak.