REKLAMI GEÇ

Ahmet Urkay Arkeoloji ve Etnografya Müzesi açıldı

Ahmet Urkay Arkeoloji ve Etnografya Müzesi açıldı

Müze fakiri bir kent olan Denizli’de kentin kültürel gelişmesine katkı sağlayacak önemli bir özel girişim Karahayıt’ta gerçekleşti. Denizli turizminin 1960’lar sonrası gelişiminde rol oynayan halı sektörünün önde gelen duayenlerinden Ahmet Urkay, kendisi adına hazırlanan “Arkeoloji ve Etnografya Müzesi”ni kent kültürü ve turizmine açtı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Mart 2019 Pazar, 12:54

“Halıcı Ahmet Urkay Arkeoloji ve Etnografya Müzesi” adıyla açılan müzenin açılış töreninde Vali Hasan Karahan, İYİ Parti Milletvekilleri Yasin Öztürk, CHP Milletvekili Teoman Sancar, Müze Müdürü, İl Kültür ve Turizm Müdürü, bürokratlar ve diğer ilgililer hazır bulundu.

Açılış konuşmasını yapan Halıcı Ahmet Urkay, müze çalışmaları konusunda 1960’lı yıllardan beri sürdürdüğü kişisel merakını ve bu merakın nasıl Denizli’de müze kurma serüvenine dönüştüğünü özetledi.

Ahmet Urkay’dan sonra kürsüye gelen Vali Karahan, açılan müzenin Denizli kültür yaşamına ve turizmine yapacağı katkılara değindi ve daha başka girişimlerle müzecilik olgusunun kentte gelişmesinin önemini belirtti.

İlk kez 2005 yılında Marmaris’te temeli atılan Ahmet Urkay Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, kurucusunun ifadesiyle burada gelişme şansı bulamadı.

Müze koleksiyonunu Denizli’ye taşımaya karar veren Urkay, Karahayıt bölgesinde bulunan mekanı Denizli Müze Müdürlüğü’nün yönlendirmesiyle müze formatında düzenlemeye başladı. Birkaç yıl devam eden çalışmalar nihayet tamamlandı ve müze açılışı 23 Mart 2019 tarihinde gerçekleşti.

Müzede görevli sanat tarihçisi ve arkeologlardan alınan bilgiye göre 600 civarında mermer ve traverten ve taş yontu, kalıntı, figüratif kabartma, prehistorik dönemlere ait toprak kap ve heykelden oluşan arkeolojik eser sergileniyor. Bu eserlerin çok önemli bir bölümü Roma dönemine ait olup birbirinden çok farklı zamanlarda ve farklı bölgelerden satın alınarak toplanmış.

Sanat tarihi eserlerinin sayısı ise 1400’e yakın. Çoğunluğu etnografik eserlerden oluşan bu grup içinde ayrıca sikkeler, Marmaris ve Bodrum sünger avcılarının 1960-70-80’lerde çıkardıkları anforalar, çeşme başları, ocak başları, zeytinyağı işliklerine ait ahşap sıkma mekanizması parçaları, tahıl ve içecek depolamakta kullanılan devasa küpler, eski silahlar, kılıçlar ve 20 yüzyıl teknolojisine ait muhtelif eserler bulunuyor.

Anadolu toplumlarının farklı tarih evrelerindeki gelişme seyrine ait folklorik objelerin mekânsal düzenleme içinde sunuluşu hoş bir görsellik oluşturmuş.

Müze envanterinde bulunan tüm eserler konularına göre düzenlenmiş ve 4 ayrı katta sergilemeye açılmış. Tarihöncesinde günümüze bir tür insanlığın kültürel gelişmesinin resmi geçidi olarak sunulmuş.

İç mekan gezi düzenlemesinde engelliler için tırmanış yolu düzenlemesi unutulmamış.

Dün itibariyle hizmet vermeye başlayan müzenin; bir arkeolog, bir sanat tarihçisi, bir gişe görevlisi ile güvenlik ve hizmet verenlerle birlikte toplam yedi kişilik kadrosu bulunuyor.

Gişe giriş ücreti 25 TL olarak belirlenen müzeye öğrenci girişleri 10 TL olarak indirimli belirlenmiş.

Ahmet Urkan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Pazartesi günleri hariç her gün saat: 08.00-17.00 arası açık kalacak.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı