REKLAMI GEÇ

DENİZLİ KENT ARŞİVİ OLUŞTURULDU

DENİZLİ KENT ARŞİVİ OLUŞTURULDU

Denizli Belediyesi, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ile çalışma yürüterek, Denizli’nin Osmanlı dönemindeki tüm arşivlerini çıkarıp, ‘Denizli Kent Arşivi’ni oluşturdu.

/ DENİZLİHABER / 19 Eylül 2011 Pazartesi, 16:46

Denizli Belediyesi, daha önce Türkiye’nin hiçbir ilinde görülmemiş çalışmayı bilim dünyasının hizmetine sundu. Belediye, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ile çalışma yürüterek, Denizli’nin Osmanlı dönemindeki, tüm arşivlerini çıkarıp ‘Denizli Kent Arşivi’ni oluşturdu.

Başta tarihçiler olmak üzere bütün sosyal bilimcilerin ortak talepleri haline gelen kent arşivinin oluşturulmasında büyük çaba harcandı. Denizli Kent Arşivi’nin oluşturulmasında ilk olarak 4 bin 500 adreste, 52 bin Osmanlıca belge görüntüsü, bilim dünyasının hizmetine sunuldu. 52 bin belge dijital ortama aktarılarak, Denizli Kent Arşivi’nin ilk bölümü ortaya çıkarıldı.

Çalışma bitiminde ise bu rakamın 10 bin adreste 100 bin belge olacağı tahmin ediliyor. Bu belgelerde kent arşivine eklenecek. Ayrıca Cumhuriyet dönemine ait 20 bin civarındaki belge görüntüleri de kent arşivinde yerini alacak.

Denizli Kent Arşivi’ndeki belgelerin başlangıç tarihi 1500’lü yıllara dayanıyor. 1900’lü yıllara gelindiğinde ise belge sayısı artıyor. Tanzimat’tan önceki yazışma usulündeki sistem, belge üzerindeki havaleler ve kayıt düşülmesi sayesinde, varak sayısının az olmasına neden olmuş. Tanzimat’tan sonraki yazışma sistemi varak sayısını artırmış. Söz konusu bilgi ve belgeler Denizli hakkında akademik çalışma yapmak isteyen bilim adamlarına doğrudan hizmet ediyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı