REKLAMI GEÇ

Denizli’de 7 bin yıllık tekstil tarihi

Denizli’de 7 bin yıllık tekstil tarihi

Denizli’de tekstilin geçmişinin yedi bin yılı bulduğu ortaya çıkartıldı. Laodikeia’da, 7 bin yıl öncesine ait dokuma tezgahı parçaları çıkarıldı.

/ DENİZLİHABER / 18 Temmuz 2009 Cumartesi, 19:35

Denizli Valisi Yavuz Erkmen’in Laodikeia kazısını incelemek için gittiği Laodikeia’da Prof. Dr. Celal Şimşek, tekstilin başkenti diye adlandırılan Denizli’de tekstilin tarihinin bilinenin aksine 2500 yıl değil, 7000 yıl öncesine dayandığını keşfettiklerini söyledi.

Vali Yavuz Erkmen, Laodikeia kazı çalışmalarını yerinde incelemek üzere Laodikeia Antik kentine gitti. Merkeze bağlı Eskihisar Köyü yakınındaki Laodikeia Antik Kenti’nde Vali Erkmen’i Laodikeia kazı heyeti başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şimşek ve kazı ekibi ziyaret ederek, kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Bu yılki kazı çalışmaları 4 Mayıs 2009 tarihinde başlayan Laodikeia’da işçi, öğrenci ve arkeologlardan oluşan 200 kişilik kazı ekibi ile kazılar yürütülüyor.

Bu yılki kazı çalışmaları hakkında Vali Erkmen’e bilgi veren Prof. Dr. Celal Şimşek, bu yıl şu ana kadar yürütülen kazı çalışmaları sonucunda çok önemli buluntular elde ettiklerini söyledi. Bunlardan birisinin Laodikeia’nın ilk kurulduğu yer olan Asopos tepesinde yapılan kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkartılan dokuma tezgahı parçaları olduğunu belirten Şimşek, “Bu parçaların tarihi 7 bin yıl öncesine dayanıyor. Bu da Denizli bölgesinde tekstil ve dokumanın tarihinin bilinenin aksine, 2 bin 500 yıl değil, 7 bin yıl öncesine dayandığını gösteriyor. İkinci bir önemli bulgu da Avrupa Birliği’ne benzer bir uygulamanın burada 2 bin 200 yıl önce hayata geçirildiğine ait buluntular. Bunlar bize buranın tarihi hakkında çok önemli bilgiler veriyor” diye konuştu.

Ayrıca Prof. Dr. Şimşek, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Denizli Belediyesi arasında yapılan protokolle Denizli Belediyesi’ne devredilen Laodikeia’daki kazılarının, Belediye Başkanı Nihat Zeybekci’nin talimatı doğrultusunda yılın 12 ayı boyunca sürdürüleceğini ifade etti

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı