REKLAMI GEÇ

Denizli, Muğla ve Antalya’daki kurgan kazılarında İslamiyet öncesi Türklere ait izlere rastlandı

Denizli, Muğla ve Antalya’daki kurgan kazılarında İslamiyet öncesi Türklere ait izlere rastlandı

Denizli’nin Çal ve Çivril ilçeleri ile Muğla-Burdur- Antalya arasındaki bölgede bulunan İslamiyet öncesi Türklere ait kurganlarda (tepe biçiminde anıt mezar), izlere rastlandı. Muğla’nın Seydikemer ilçesindeki bir kurganda kap ve ok uçları bulundu, Denizli’de de çok sayıda kurgan bulunuyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 3 Eylül 2021 Cuma, 14:19

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Gökçe, Aksaray ve Pamukkale üniversiteleri öğretim üyeleri ile Muğla-Antalya-Burdur- Denizli illeri arasındaki geniş bir sahada Türklerin en eski izlerini bulmak için araştırma yürütüyor.

Muğla ve Antalya bölgesinde yapılan kazılarda, kurgan alanında ok uçları, seramik kaplar ve metal eşyalar bulundu. Buluntular kurganın eski Türklerin geleneklerine benzediği belirlendi.

TÜRKLER MÜSLÜMAN OLMADAN ÖNCE ANADOLUYA GELMİŞ

Eski Türklerin de ölülerinin yanına oklarını, silahlarını ve eşyalarını gömdüğüne dikkati çeken Prof. Dr. Gökçe, “Bizim açtığımız ve kazısını yürüttüğümüz kurgan da benzer özellikler göstermekte. Bu çalışmalar neticesinde şunu söyleyebiliriz. Eski Türkler Müslüman olmadan önce Anadolu’ya bu bölgeye gelmişlerdir” dedi.

Antalya, Muğla, Denizli, Burdur illeri arasındaki kurganlarda yapılan çalışmalarda bulunan eserlerden yola çıkılarak Türkler uzun süre faaliyette bulunduğu belirlendi.

ÇAL VE ÇİVRİL’DE ÇOK SAYIDA VAR

Denizli’de yaklaşık 14 yıldır kurganlar üzerine çalışma yapan Ümit Şıracı, özellikle Çal ve Çivril bölgesinde kurganlara rastladıklarını yaptıkları araştırmalarda ise kurganların İslamiyet Öncesi Türklere ait olduğunu belirlediklerini söyledi.

DENİZLİ’DEKİ KURGAN VE YAZITLAR BULUNUYOR

Kurganların İslami geleneklere uygun şekilde gömülmediğini, genellikle Orta Asya Göktanrı inancına ait özelikler taşıdığını dile getiren Şıracı, Türklerin Denizli bölgesinde İslamiyet’ten önce yaşadığını ifade ederek, “Denizli kurganların yanı sıra kaya resimleri de bulduk. Bunlar 1071 öncesi buluntular. Kayalarda bulunan yazıtlar Göktürk Alfabesiyle yazılmış. 1071 öncesinde Bizans etkisiyle Balkanlar üstünden gelen Türk boyları 5. ve 6. yüzyılda Denizli bölgesine yerleştirilmiş. Buralara Türk nüfusunun yoğunlukla yerleştirildiğini ve o günden beri yaşadığını söyleyebiliriz. Bu bilgiler Bizans kaynaklarında da yer alıyor. Bu bölgenin karakteristik özellikleri de tespitlerimizi doğruluyor” diye konuştu.

Denizli’de henüz resmi bir araştırma ve kazı girişiminin olmadığını kaydeden Şıracı, kurgan buluntularının kendine ait olduğunu ve gerektiği zaman buluntuları bilim dünyasıyla paylaşabileceğini söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı