REKLAMI GEÇ

Gönlüm’üzdesin

Gönlüm’üzdesin

Denizlim Kültür ve Dayanışma Derneği’nin Denizli Belediyesi ile birlikte düzenlediği Özay Gönlüm anma etkinliği Denizlili önemli isimleri bir araya getirdi. Türkiye’nin unutulmaz seslerinden Özay Gönlüm, ölümünün 12. yılında, TRT ve Denizli Belediyesi sanatçılarının eserlerini seslendirdiği geceyle, yaşamının önemli bir bölümünü geçirdiği Ankara’da anıldı.

/ DENİZLİHABER / 3 Mart 2012 Cumartesi, 17:01

Türkiye’nin en önemli Türk Halk Müziği sanatçılarından biri olan Özay Gönlüm, ölümünün 12. yılında Ankara Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu’nda düzenlenen gece ile anıldı. Denizlim Kültür ve Dayanışma Derneği’nin Denizli Belediyesi ile ortaklaşa düzenlediği geceye Denizlili usta sanatçının çok sayıda hemşerisi katıldı.

Denizlili olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil, Denizli Valisi Abdulkadir Demir, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Milletvekilleri Bilal Uçar, Nihat Zeybekci, Mehmet Yüksel ve Nurcan Dalbudak’ın yanı sıra Denizlili olan çok sayıda üst düzey bürokrat, kentin eski milletvekilleri ve aslen Denizlili olan Aydın Milletvekili Mehmet Erdem ile sanatçının Ankara, İstanbul ve Denizli’den gelen çok sayıda hemşerisi katıldı.

Ankara’da faaliyet gösteren Denizlim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Oymak’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen geceden önce MEB Şura Salonu fuayesinde “Kent Tarihi Arşivi” sergisi ve kentin yöresel lezzetlerine ilişkin stantlar açıldı. Saat 17.00’den itibaren Beşevler’deki MEB Şura Salonu’nu doldurmaya başlayan Denizlililer arasında Başbakanlık, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, TRT gibi kurumlarda üst düzey yöneticilik yapan Denizlili isimler de vardı.

Gece, Buldan Kız Meslek Lisesi’nin geçmişten günümüze kadar Buldan bezinden dokunan kıyafetleri sergilediği defileyle başladı. Denizli Belediyesi PAHOY Halk Dansları Topluluğu’nun Denizli yöresinden halk dansları gösterisiyle devam eden gece TRT Müzik ve TRT Avaz’dan canlı olarak yayınlandı.

TRT Ankara sanatçılarından Mustafa Özcan, Emel Taşçıoğlu, Sami Alaşık, Selahattin Gülümser ve Türk Halk Müziği’nin güçlü yorumcularından Makbule Kaya’nın sevilen Özay Gönlüm türkülerini okuduğu gecede Denizli Belediyesi Konservatuarı sanatçılarından Yeşim Dağlı da sahne aldı.

Denizlim Kültür ve Dayanışma Derneği üyesi gençleri tarafından oluşturulan halk dansları ekibinin de Denizli yöresine ait halk oyunlarını sahnelediği gecede, Özay Gönlüm’ün kendi sesinden hazırlanan hayat öyküsünün olduğu bir film de yayınlandı.

Gecenin şüphesiz en renkli dakikaları, Sami Alaşık isimli sanatçının Özay Gönlüm’ün Türkiye’de fenomen haline gelen Umman Nine’nin mektubunu okuduğu anlar oldu.

TRT’de çok uzun yıllar çalışan ve günümüzdeki birçok TRT sanatçısına hocalık yapan Özay Gönlüm’ün gecesinde sahne alan isimler de bu usta isimle yaşadıkları anıları ve kendisine duydukları minneti geceye katılan Denizlili hemşerileriyle paylaştı. Makbule Kaya “ Ben İzmir Radyosundaydım ve Özay hocam Ankara radyosundaydı. Bir gün radyoda eserlerinden birisini okumamı istediler. Ama eser tam olarak tamamlanmamıştı bile ve benim için hocam bu eseri tamamladı. Benim için eserin çok büyük önemi var” diye konuştu. TRT sanatçılarından Emel Taşçıoğlu ise, “Özay Gönlüm çok değerli ve özel bir insandı. Dönemin en çağdaş ozanı idi. Özay Gönlüm’ ün bir eşi daha yoktur.” diye konuştu.

Denizli’nin önemli isimleri de gecede birer konuşma yaptı. Açılış konuşmasını yapan Denizlim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Oymak, “Birileri bişeyler yapmalı, ama ‘’kim ?’’ deyip sağımıza solumuza bakmak yerine, bir adım öne çıkmayı tercih ettik, ‘’ biz  varız’’  dedik gücümüz yettiğince ve samimiyetle. Kiminiz en başından beri bizimleydiniz, kiminiz sonradan katıldınız aramıza” sözleriyle çalışmalarına değindi.  Oymak ayrıca Özay Gönlüm gecesine yoğun ilginin kendilerine cesaret verdiğini dile getirdi.  Dernek Başkanı Oymak, konuşmasını  Özay Gönlüm’ün “Yaşantınız mutlu, Yuveniz  gutlu, Diliniz datlı olsun” sözleriyle noktaladı.

Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, “Büyük bir sanatçımızı anmak gurur verici. Özay Gönlüm bugünlere çok değerli eserler kazandırdı. Onun eserleri yaşadıkça ülkede de, burada gönlümüzde yaşayacaktır” dedi. Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Özay Gönlüm’ün Denizli Türkülerini yalnızca Türkiye’ye değil birçok ülkeye de aktarması açısından unutulmaz bir sanatçı olduğunu da vurguladı.

Ak Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, Özay Gönlüm’ün sadece ses sanatçısı olmadığı, aynı zamanda bir ozan, bir aşık olduğunun da altını çizdi. Zeybekci “Türkiye’nin en büyük sanatçılarından biri olan Özay Gönlüm hâlâ ozan, hâlâ aşık ve sanatçılığı hâlâ devam ediyor. Bizleri bu kadar sevenini bir araya getirmeye devam ediyor” konuştu.

Denizli Valisi Abdülkadir Demir ise konuşmasına etkinliği tertipleyen Denizlim Kültür ve Dayanışma Derneği ve Denizli Belediyesi’ne teşekkür ederken PAHOY Halk Dansları ekibini de gösterdiği başarılı performans nedeniyle tebrik etti. Demir “Şuan izlediğiniz manzara Anadolu’nun manzarasıdır. Özay Gönlüm aslında bizim düşüncelerimizi ifade ediyor. Özay Gönlüm sadece Denizli’nin değil tüm Anadolu’nun tüm Ege’nin sanatçısıdır. Özay Gönlüm gibi sanatçılarımız ile gelecek daha güzel olacaktır. Tüm Türkiye’yi bu güzelliği görmesi için Denizli’ ye davet ediyorum” dedi.

Gecenin sonunda etkinliğe katkı veren Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan ve Ak Parti Milletvekili Nihat Zeybekci ile TRT Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Koyuncu’ya birer teşekkür plaketi verildi. Plaketi Denizli Kültür ve Dayanışma Derneği adına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil takdim etti.

Plaket töreninin ardından sahneye tekrar çıkan TRT sanatçıları, Denizli ve Türkiye’nin önemli protokol üyeleriyle birlikte Özay Gönlüm’ün tüm ülkeye sevdirdiği Çil Horozum türküsünü seslendirdi. TRT sanatçılarının okuduğu Çil Horozum türküsüne Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Erbil ve kent protokolü de eşlik etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı