REKLAMI GEÇ

HAYRİ DEV ÖLÜMSÜZLEŞECEK

HAYRİ DEV ÖLÜMSÜZLEŞECEK

Unesco’nun 2008 yılında “Yaşayan İnsan Hazinesi” seçtiği 88 yaşındaki Çamelili saz ustası Hayri Dev için Denizli İl Özel İdaresi tarafından kültürevi yapılacak.

/ DENİZLİHABER / 22 Kasım 2011 Salı, 16:44

Çameli ilçesine bağlı Gökçeyaka köyünde yaşayan Dev, ağaç dalından kendi yaptığı cura ve üç telli sazıyla ünlenmişti. Kültürevi için Yaka Mahallesi’nde, kullanılmayan üç derslikli ilköğretim okulu restore edilecek. Sanatçıya ait fotoğrafların ve ödüllerin, ayrıca ilçeye has sosyal ve kültürel eserlerin de sergileneceği yere, “Hayri Dev Kültürevi” ismi verilecek. Dev’in görüntülerini çekmek için gelecek ulusal ve uluslararası televizyon ekipleri de burada ağırlanıp ilçenin coğrafi güzellikleri anlatılacak.

Denizli İl Genel Meclisi 2012 yılı Mali yılı bütçe görüşmelerinde, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü hakkında söz alan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Sadık Yılmaz, Çamelililerin sosyal paylaşım sitelerinde Hayri Dev adına sayfa açtıklarını, iki günde 5 bin kişinin ziyaret ettiğini aktardı. Yılmaz, “Hayri Dev, çeşitli ülkelerde ve özellikle Fransa’da çok tanınıyor. Bugüne kadar ulusal ve uluslararası birçok televizyon kanalı, Çameli’ne gelerek Dev’le program çekti. Kendi köyünde, kullanılmayan bir ilköğretim okulu binası var. Dev’in kendi evine de 200 metre mesafede olan bu binanın,restore edilerek kültürevi olarak hizmet vermesini düşünüyoruz.” dedi.

İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Gürlesin de ilin 18 ilçesinde Çameli’nde olduğu gibi kültürevleri bulunması gerektiğini söyledi. İlçelerin özellikleri ve önemli kişileriyle ilgili kültürevleri açılması için Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bütçesine “kültürevi yapımı” kalemi açtıklarını kaydeden Gürlesin, bu fasıla 50 bin lira ödenek koyduklarını belirtti. Gürlesin, “Kültürevlerini, bölgeye ait eski ev ve bina gibi yerleri restore ederek yapmalıyız ki tarihe tanıklık etmiş eski yapılar da bu sayede korunmuş olsun. Kültürevleri, gelecek kuşaklarımıza geçmişleriyle ilgili bilgiler de veren çok güzel yerler olmalı. İlçeye gelen konuklar buralarda ağırlanarak, ilçenin tarihi ve coğrafi güzellikleriyle kendine özgü ürünlerine kadar her şey tanıtılmalı.” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı