REKLAMI GEÇ

Minibüsün camını silen bu çocuğu tanıyabildiniz mi?

Minibüsün camını silen bu çocuğu tanıyabildiniz mi?

Elinde bez, minibüsün ön tamponuna çıkmış camını siliyor. Kendi araçlarında çocukluk yıllarında babasına muavinlik yapan bu çocuk, 1980’li yıllarda edebiyat dünyasının ünlüleri arasına katıldı. Çok sayıda kitap yazdı, ödüller kazandı. Yazdığı kitaplar yabancı dillere çevrildi, bazı eserleri sinema ve tiyatroya uyarlandı. Kim mi bu çocuk? Hasan Ali Toptaş…

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 10 Haziran 2016 Cuma, 08:45

Roman, öykü ve şiirsel metinleriyle tanınan, kitaplarıyla Kültür Bakanlığı’ndan Yunus Nadi’ye, Orhan Kemal’den Sedat Simavi’ye birçok ödülün sahibi olan yazar Hasan Ali Toptaş’ın yaşam öyküsü Baklan’da başladı.

Çocukluk yıllarında okula gitmesinin yanı sıra babası Osman Toptaş’ın 20 AL 602 plakalı minibüsünde muavinlik de yaptı. Gün geldi yolculardan para topladı, gün geldi eline bez alıp aracın camlarını sildi. Bu anlardan birisine, muavinlik yaptığı yıllara ait fotoğrafı ortaya çıktı. Fotoğrafı görür görmez kendisiyle bağlantı kurduk.

FOTOĞRAF 1970’Lİ YILLARDA ÇEKİLMİŞ
Önce fotoğrafı sorduk, “benim” yanıtını verdi ve 1970’li yılların başına ait olabileceğini söyledi. Ardından o yıllara ait anılarını bizimle paylaşan ünlü yazar, “O, fotoğraftaki 20 AL 602 plakalı minibüs, bizim minibüsümüz. Babamın yanında ilkokul ve ortaokuldayken hafta sonlarında ve yaz tatillerinde muavinlik yapardım. Çal’a ve Denizli’ye yolcu taşırdık Baklan’dan” dedi.

denizli-unlu-yazar-hasan-ali-toptas-baklan-1

GELİN ARABASI DA OLDU, AMBULANS DA
Minibüsün o yıllarda kasaba olan Baklan’da hemen her işte kullanıldığını anlatan Toptaş, “O minibüs, her işe koşardı. Düğünlerde aynalarına ve kapı kollarına eşarp, balon bağlanır gelin arabası olurdu. Birisi hasta olduğunda Denizli’ye yetiştirmek için ambulans olurdu. Acil işlerde taksi olurdu. Bazen ev eşyası, üzüm sepet ve kasaları ile un çuvalları bile taşınırdı. Bir de o minibüs sanıyorum yaklaşık 10 yıl, Baklan, Boğaziçi, Denizler, İsabey kasabalarının postalarını getirdi götürdü” diye konuştu.

Hasan Ali Toptaş, 1985 yılından bu yana Ankara’da yaşadığını, zaman zaman Denizli’ye ve Baklan’a geldiğini, babasının 2014 yılının sonbaharında vefat ettiğini, annesi ve kardeşinin halen Baklan’da yaşadığını sözlerine ekledi.

HASAN ALİ TOPTAŞ KİMDİR?
1958 yılında Baklan Baklan’da doğdu. Maliyede veznedarlık ve icra memurluğu yaptı. İlk öykü kitabı “Bir Gülüşün Kimliği” 1987’de, ikinci öykü kitabı “Yoklar Fısıltısı” 1990’da yayımlandı. “Ölü Zaman Gezginleri” adlı öykü dosyasıyla 1992 yılında Çankaya Belediyesi ile Damar edebiyat dergisinin düzenlediği yarışmada birincilik ödülü aldı.

Aynı yıl “Sonsuzluğa Nokta“ adlı yayımlanmamış romanıyla Kültür Bakanlığı’nın düzenlediği yarışmada mansiyon ödülüne layık görüldü ve bu roman Kültür Bakanlığı tarafından yayımlandı.

1994’te “Gölgesizler” adlı yayımlanmamış romanıyla Yunus Nadi Roman Ödülü’nü aldı. “Bin Hüzünlü Haz” adlı romanı 1999 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’ne, “Uykuların Doğusu” adlı romanı ise 2005 Orhan Kemal Roman Ödülü’ne layık görüldü.

“Yalnızlıklar“ adlı şiirsel metinlerden oluşan bir kitabı, “Kayıp Hayaller Kitabı“ adlı bir romanı, “Ben Bir Gürgen Dalıyım“ adlı bir çocuk romanı ve “Harfler ve Notalar“ adlı bir deneme kitabı bulunuyor.

Almanya, Finlandiya, Güney Kore, Hollanda, İsveç ve Fransa’da yayımlanan “Gölgesizler“ adlı romanı 2009’da Ümit Ünal tarafından aynı adla filme çekildi.

“Yalnızlıklar“ adlı eseri de önce Hollanda’da, daha sonra da Türkiye’de tek kişilik oyun olarak sahnelendi. 2013’te yayımlanan “Heba“ adlı romanı da 2013 Sedat Simavi Ödülüne değer görüldü.

Yorumlar

İrfan TOPTAŞ   -  Bağlantı 10 Haziran 2016, 18:40

Evet, o çocuk benim Ağabeyim..

ibram   -  Bağlantı 10 Haziran 2016, 13:06

70li yıllarda YUKARISEYİT köyünden ÇAL orta okulana karda kışda yaya giderdik bu arabada baklan çala çalışırdı hergün denk geldimi boş dolu yoldaki çocukları alırdı para dahi almazdı
şöfor amca ya çok sag ol der HASAN ALİ beyede başarılar dilerim..

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı