REKLAMI GEÇ

Minik öykücüler ‘eşitlik’i anlatacak

Minik öykücüler ‘eşitlik’i anlatacak

Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan lise 9. ve 10. sınıf öğrencilerine yönelik ‘Avrupa Birliği Öykü Yarışması’na katılacak öğrenciler, Öykü Yazarı Hakan Akdoğan’ın önderliğinde öykü yazma tekniklerini öğrendi

/ DENİZLİHABER / 1 Haziran 2009 Pazartesi, 17:06

Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan lise 9. ve 10. sınıf öğrencilerine yönelik ‘Avrupa Birliği Öykü Yarışması’na katılacak öğrencilere, öykü yazma teknikleri hakkında seminer verildi. Denizli Sanayi Odası (DSO) ve AB Bilgi Bürosu tarafından düzenlenen seminerin konuğu Öykü Yazarı Hakan Akdoğan oldu. Denizli İl Kültür Şube Müdürü Hüseyin Başgün, edebiyat öğretmenleri ve yarışmaya girecek öğrencilerin katıldığı seminer, Emsan Doğan Demircioğlu İlköğretim Okulu’nda gerçekleştirildi. Semineri veren Hakan Akdoğan, öncelikle öğrencileri yarışma hakkında bilgilendirdi. Geçen yıl Bursa’dan katılan ve Türkiye birincisi olan öğrencinin kitap yayınlama konusunda ilerlediğini söyleyen Akdoğan, “Yarışmanın yanı sıra öğrenciler çok şey kazanıyor” dedi. Nü Peride adlı ilk romanıyla, 1998 Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazanan Yazar Hakan Akdoğan, ilk önce öğrencilere kısa bir film gösterdi. Daha sonra filmde anlatılanların ışığında öğrencilerle interaktif bir eğitim gerçekleştiren Akdoğan, şunları kaydetti: “Yazmak sanatı öğrenilebilir. Her yazan yazar olamayabilir, ama eğitimle düşüncelerini ifade edebilecek bir konuma gelebilir. Üç ayda verdiğim eğitimi burada kısa bir sürede vermeye çalışacağım. Yarışmak, üreterek bir şeyler kazanmak güzel bir duydu. Bu kısa zaman diliminde de mutlaka bir şeyler öğreneceksiniz. İçinde yazma tutkusu olan ve bu konuda gayret gösterenler için çok faydalı olacağını düşünüyorum.”
Bu seneki öykü yarışmasının temasının ‘eşitlik’ olduğunu belirten Akdoğan, amacın, Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde eşitlik kavramını vurgulamak, yetişmekte olan kuşakları bu konuda düşünmeye ve araştırmaya sevk etmek olduğunu kaydetti. Çeşitli okullarda öğrencilere yazarlık dersleri verdiğini ifade eden Akdoğan, Emmanuel Kant’ın “Her yetenek, insan içinde çekirdek halinde vardır” sözünden yola çıkarak, insanların mağaralarda yaşadığı zamanlardan beri bir şeyler aktarma yolunda olduğundan bahsetti. Günümüzde edebiyat dünyasındaki yazarların birtakım kurslardan geçtiğini ve bu konuda da ilerlemeler kaydedildiğini belirten Akdoğan, “Her sanatta iyi yetenekler çıkmıştır ve kendilerini geliştirmişlerdir. Siz de kendinizi geliştirebilirsiniz. Bu aşamalarda yanlış anlaşılma, özgür ve özgün olamamak gibi bazı sıkıntılar oluşur. Bu engelleri okuyarak, öğrenerek ve deneyerek aşabilirsiniz. En büyük ilaç ise okumaktır” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı