REKLAMI GEÇ

Üvey kızı Gonca Sağnak, Cemal Süreya’yı anlattı

Üvey kızı Gonca Sağnak, Cemal Süreya’yı anlattı

Denizli önemli bir ismi ağırlıyor. Türk Edebiyatının önemli isimlerinden olan Cemal Süreya’nın üvey kızı Gonca Sağnak, yakın arkadaşı Nuran Çağdaş Ören’in davetiyle Denizli’ye geldi.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 13 Şubat 2017 Pazartesi, 09:26

Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Cemal Süreya’nın üvey kızı Gonca Sağnak, bir sanat etkinliğine katılmak üzere Denizli’ye geldi. Cemal Süreya’nın bir babadan çok iyi bir arkadaş olduğunu söyleyen Sağnak, şiirleri hala dillerde dolaşan ünlü sanatçıyı Denizlihaber’e anlattı, “O koskoca şair Cemal Süreya’ydı ama benim en yakın dostum, abimdi” dedi.

Nuran Çağdaş Ören’in, Ören Yeri Sanat Evi’nde gerçekleştirilecek etkinliğe katılacak olan Gonca Sağnak, sanatta tek darbe olarak anlatılan fırça ve boya tekniğini Denizlili sanat meraklılarına anlatacak.

Cemal Süreya 4. evliliğini ‘Bayan en Nihayet’ diye adlandırdığı Birsen Sağnak ile yaptı. Birsen Sağnak’ın kızı olan Goncak Sağnak, Cemal Süreya ile geçen zamanını ve hayatını anlattı.

“ANNEME EN NİHAYET DERDİ”
İstanbul’da doğduğunu ancak şu anda Aydın’ın Didim ilçesinde yaşadığını söyleyen Sağnak, 60 yaşında. Gonca Sağnak, “ Biz 4 kardeştik. Annemin ismi Birsen Sağnak. Cemal abi anneme ‘En nihayet’ derdi. Tüm eşlerine sevgililerine nihayet dermiş. Benim anneme de en nihayet demiş” dedi.

“ÇOK İYİ ARKADAŞTIK”
Şair Süreya’nın son zamanlarını hep birlikte geçirdiklerini ifade eden Sağnak, “1980 yılından önce bir aradaydık. Son yıllarını bizimle geçirdi. O her şeyden önce çok iyi bir arkadaştı. Bütün dertlerimi ona anlatabilirdim. Çok iyi bir arkadaşımdı. Tüm kardeşlerim ile ‘Cemal abi’ derdik. Kocaman bir aileydik. Şair Cemal Süreya değil, bizim gözümüzde ‘Cemal abi’ydi. Çocuklar, torunlar hepimiz bir koca aileydik” diye konuştu.

BİR SEVGİSİ, BİR DE İMZASI KALDI
Sağnak, “Cemal abi çok şakalaşırdı. Evimizde bir abajur vardı japon abajurları kenarları kağıt olanlar. Onlara şiirler yazardı. Bunları sakla ben ölürsem çok değerlenecek derdi. Ama ben de ‘ne diyorsun sen’ derdim hiç saklamadım. Bende sadece imzası kaldı” dedi.

KANSERE YENİK DÜŞMEDİ, HAYATA SIMSIKI SARILDI
Gonca Sağnak aynı zamanda cilt kanseri. 10 yıl önce yakalandığı kanser nedeniyle 4 kez ameliyat oldu, 34 kür radyoterapi, 39 kür de kemoterapi gördü. Yüzünün yarısı kansere yenik düşse de Sağnak, hayata sımsıkı sarılmış.

Kendisi gibi olanlara tavsiyede bulunan Sağnak, “Kimseye tavsiye vermek benim haddim değil. Ancak sanatla uğraşınca insan daha değişik bakıyor hayata. Sanatın hangi dalı olursa olsun. Eve kapanmak ile hiç bir şey olmuyor. Her şeyi değiştirecek olan biziz yine. Tüm insanların o karanlık gözlükleri çıkartıp başka bir gözlük takması gerekir. Hayatın güzelliğini anlaması için” dedi.

10 yıldan bu yana mama ile beslendiğini anlatan Sağnak, “Benim en çok takıldığım noktalardan biri. Ben 8 senedir mama denen şeyden besleniyordum. Aynı yemek 2 defa masaya geldi diye yemeyenler var ya da yemeğin yarısını yiyip, o yemeği istemiyorum diyenlere diyecek bir şey yok. Ben 8 senedir o mama ile besleniyorum. Böyle düşünmesinler” diye konuştu.

BOYAMA TEKNİKLERİ ÖĞRETECEK
Nuran Çağdaş Ören ise etkinlikle ilgili bilgiler verirken, “Tek vuruş dünya çapında yapılan bir tekniktir. Bunu meraklıları da çok fazladır. Ahşap boyamada, duvar dekorasyonunda ya da resim içinde bile bu tekniği kullanabilirsiniz. Gonca’yı tanıdığımda Köyceğiz’de bir küçük tezgahı vardı. Ne olursa olsun boyardı. Dövme yapmayı da ondan öğrendim. Seramikteki çalışmalarımda da Gonca’nın katkısı vardır. Gonca şişeleri taşları o teknikle boyuyor. Burada Gonca bu tekniği nasıl uyguluyor onu öğreneceğiz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı