REKLAMI GEÇ

İYİ Kİ DİYETİSYENİM

5 Haziran 2021 Cumartesi

Yarın 6 HAZİRAN DİYETİSYENLER GÜNÜ! Bizim günümüz!

Diyetisyenlik ilk olarak 46 yıl önce 1962 yılında mezun olduğum HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ‘de kuruldu. Küçük bir gurup halinde başlayan( 10 – 15 kişi) bu eğitim; daha sonraki yıllarda ailesini genişleterek birçok şehir ve üniversitelerde de yayılmaya başladı.

İlk mezunlar HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ 6  HAZİRAN 1966 yılında verilmiştir. ve 6  HAZİRAN 1986 ‘dan itibaren de DİYETİSYENLER GÜNÜ kutlanmaktadır.

Çevremdeki insanlardan ve danışanlarımdan en çok aldığım sorulardan biri ”Nasıl diyetisyen oldunuz?”

Öncelikle DİYETİSYEN KİMDİR?

Toplum sağlığının  korunması, geliştirilmesi için beslenme bilimi altında 4 yıllık lisans eğitimi boyunca insan psikolojisi, sosyoloji, anatomi, fizyoloji, besin kimyası gibi bir çok alanda hem teorik hem de pratik çalışmalara katılıp, lisansını başarı ile tamamlayan kişilerdir.

NEDEN DİYETİSYENE GİTMELİYİM?

Önceden diyetisyen diyince akla gelen ilk şey ZAYIFLAMA olurdu.Artık günümüzde  diyetisyene sağlığımızı geliştirme, beslenme noktasında hatalarımız varsa onları çözümleme için de gidilmeye başlandı. Çünkü toplumumuzda ”SAĞLIKLI BESLENME VE SAĞLIKLI YAŞAM” bilinci de oluşmaya başladı.

Diyetisyenin çalışma alanı olarak;

-sağlıklı kilo alma-verme,

-hastalıklarda beslenme(diyabet,böbrek,kolesterol,tansiyon vb.) ,

-Gebelik ve emziklilik döneminde beslenme

-Sporcu beslenmesi

-Kurum beslenmesinde sağlıklı yemek planlama gibi bir çok örnek gösterilebilir.

Görüldüğü gibi sadece ”ZAYIFLAMA” değil bir çok çalışma alanı olan  biz diyetisyenlere bu alanlarda da rahatlıkla başvurabilirsiniz.

Ayrıca maalesef günümüzde  bu işin uzmanı olmayıp, eğitimini almamış bazı kişiler;                                ” DİYETİSYEN”  gibi gözükerek halkın sağlığı ile ciddi ölçüde oynamaktadır.

Özellikle de sosyal medyada sıklıkla karşımıza çıkan bu kişilere çok dikkat edilmeli.

Bu alanda; işini hakkıyla yapan, gerçek diyetisyenlere sağlığınızı teslim ediniz. Bir kişiye bu konuda danışmadan önce mutlaka gerçek diyetisyen olup olmadığını kontrol ediniz ve alanındaki çalışmakları sorgulayınız.

Ben de mesleğine aşık bir diyetisyen olarak çalışmalarımı  ofisimde sürdürmekteyim. Peki  bu meslekte beni en çok mutlu eden şey ne biliyor musunuz? Mesela bir teyzemin bir 5 kilo verip dizlerini rahatladığını söylemesi, insülin düzeyi yüksekliğine bağlı oluşan yeme ataklarının azaldığını gözlemlemek, kişinin kendine olan özgüveninin artmasına bağlı olarak danışanlarımın gözündeki o sevinci görmek…

Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanan kişilerin gözlerindeki o ışıltıyı görmek beni nasıl mutlu ediyor bir bilseniz!

Mesleğini hakkıyla yapan tüm meslektaşlarımın da 6 HAZİRAN DİYETİSYENLER GÜNÜ nü kutluyorum!

Bir sonraki yazıda buluşmak dileği ile hepinize sağlıklı günler dilerim…

 

 

 

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

İbrahim   -  Bağlantı 5 Haziran 2021, 15:33

Youtube’da yaşam koçu diye biri çıkmış aralıklı oruçtan felan bahsediyor baktım diyetisyen mi değil, doktor mu değil, hangi eğitimi almış? Gerçi sorun bunlar kadar bu tiplere itibar edenlerde, o-k-u-m-u-y-o-r-u-z. Diyetisyenler gününüzü kutlarım!

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı