REKLAMI GEÇ

DAHA SAĞLIKLI BİR BAYRAM İÇİN…

8 Mayıs 2021 Cumartesi

Bereketi ve güzelliği ile gelen, 11 ayın sultanı RAMAZAN AYI; yerini bayrama bırakmak üzere!

Bayram deyince aklımıza” Özenle kurulan bayram sofraları, tatlılar, çikolatalar vs.” geliyor değil mi?

Ama bayramların en güzel yanı da sevdiklerimizle hoş sohbetler edip, birlikte vakit geçirmek değil midir?

Eskiden sevdiklerimizle hoş vakit geçirirken çoğu zaman yemek ve tatlıların porsiyon miktarına dikkat edemiyorken, şimdi ise maalesef pandeminin etkisi ile çoğu sevdiklerimizden uzak olsak da evde olmanın vermiş olduğu can sıkıntısı nedeniyle aynı durum ile karşı karşıya kalabiliriz dikkat!

”Ramazanda zaten çok az şey tüketebildim, bayramı da bayram gibi yaşayayım nasıl olsa daha sonra telafi ederim” diye düşünüp, sağlığınızdan olmayın!

Ramazan ayında azalan öğün sayısı ve uzun süren açlığa bağlı yavaşlayan metabolizmamıza birden yüklenmemek ve mide-barsak sıkıntıları yaşamamak için bayramda da besin tüketimimize çok dikkat etmemiz gerekiyor.

DAHA SAĞLIKLI BİR BAYRAM GEÇİRMEK İÇİN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

1) Bayram sabahında da mutlaka güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlayın. Ve yağlı börek, poğaça, sucuk-salam gibi sağlıksız gıdalarla midemizi yormak yerine; süt- yumurta-az yağlı peynir- tam tahıllı ekmek ve söğüş sebzeler gibi daha hafif besinleri tercih edin.

2)Ramazan ayında azalan öğün sayısına bağlı olarak beslenme düzeni değişmektedir. Vücudumuza birden yüklenmemek adına bayramda 3 ana öğüne alternatif olarak 1-2 küçük sağlıklı ara öğünler eklenebilir. Böylece yavaşlayan metabolizmamızı biraz daha hızlandırmış oluruz. Ayrıca mide sıkıntıları yaşamamak için besinleri iyi çiğnemeli ve küçük lokmalar halinde tüketmeliyiz.

3) Ramazan boyunca azalan su tüketimi sonucu sıvı kayıpları artmaktadır. Bu kayıpları daha iyi telafi edebilmek ve kabızlık durumunu engellemek için su tüketimi arttırılmalı ve en az 2,5 lt olmalıdır.

4) Özenle kurulan bayram sofralarından sonra sindirim problemleri yaşamamak ve bayramda kilo almamak için; yemekleri küçük porsiyonlar şeklinde tabağımıza alıp, yavaş yavaş tüketmeliyiz. Kızartma gibi yağlı yemekler yerine az yağlı sebze yemekleri, çorba, ızgara et gibi yemekleri tercih etmeliyiz. Ara öğün olarak da meyve, ceviz, fındık-badem gibi yağlı tohumları tercih ederek kabızlık oluşumunu önleyebiliriz.

5) Belki de en çok zorlanılan konulardan biri de TATLI TÜKETİMİ! Özellikle de çevreden gelen TATLI ISRARLARI! Baklava gibi şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlı, dondurma gibi daha hafif tatlıları tercih edin.

6) Her ne kadar dışarı çıkamasak da evde kendimize uygun internet üzerinden egzersiz programları açıp yapabiliriz.

7) Ayrıca fazla kafein alımının vücuttan sıvı kaybına sebep olacağı için ve kalp çarpıntısını önlemek adına gün içinde tüketeceğiniz çay-kahve tüketimine dikkat edin. Meşrubat, çay, kahve gibi içeceklerin su yerine geçmediğini de unutmayın!

8)Tatlılar ile birlikte ikram edilen şeker, çikolatalara da HAYIR demekte zorlanıyoruz değil mi? Ve genellikle de normalde bu kadar tatlı ve çikolata tüketemezken bayramda bu durum çok fazla olabilmektedir. Özellikle de çocuklar çikolata, şeker, tatlı tüketiminde aşırıya kaçarlarsa; diyare (ishal), mide bulantısı gibi rahatsızlıklarla karşı karşıya kalmaktadır. Tatlı ile birlikte şeker-çikolata tüketimine de sınır getirilmelidir.

Özellikle DİYABET, KAP-DAMAR HASTASI, TANSİYON gibi rahatsızlığı olan bireylerin bu önerilere çok daha fazla dikkat etmeleri gerekmektedir.

Bir sonraki yazıda buluşmak üzere sağlıklı-mutlu bir bayram dilerim…

 

 

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı