REKLAMI GEÇ

OTİZM VE BESLENME

1 Mayıs 2021 Cumartesi

Yaygınlığı her geçen gün artmakta olan otizm; iletişimde güçlük ve sınırlı-yineleyici davranış yetersizliği ile kendini gösteren gelişimsel bozukluktur.
Otizm oluşmasında genetik etmenlere ek olarak çevresel etmenler de etkilidir.
Otizmli çocuklarda beslenme sorunları yaygın görülmekle birlikte çiğnemede zorluk, besin seçiciliği, takıntılı yeme gibi davranışlar da sıklıkla görülmektedir.
Ayrıca buna bağlı olarak beslenme ve sindirim bozuklukları da karşımıza çıkmaktadır. Mide bağırsak sorunlarına bağlı olarak sık sık karın ağrısı, kabızlık, gaz sorunları ve ağız kokusu oluşmaktadır. Çünkü bakteri aşırı üremesine bağlı olarak bağırsak sağlığı olumsuz etkilenmeye başlamıştır. Ve oluşan bazı metabolitler ile bağırsakta inflamasyon oluşur. Bu zararlı bileşenler de başta beyin olmak üzere diğer organlara da zarar vermeye başlar. Bu sebeple başta gelişimsel bozukluklar olmak üzere başka sağlık sorunları da ortaya çıkmaktadır.
Yapılan çalışmalarda BESLENME ye dikkat edildiğinde şikayetlerin azaldığı görülmüştür.
En iyi ve yaygın yöntemlerden biri de GLUTENSİZ VE KAZEİNSİZ DİYET (GKD) yapılmasıdır. Ayrıca bağırsak sağlığının daha iyi olması için PROBİYOTİK takviyelerinden de gerektiğinde yararlanılabilir.
Peki otizmli çocukların glutenli ve kazeinli ( süt ürünleri) besinlere düşkün olduğunu ve bu besinlerde bulunan bazı maddelerin bu çocuklarda tekrarlı davranış ve takıntılara sebep olduğunu biliyor muydunuz?
Otizm ile mücadelede DAN PROTOKOLİÜ( Defect Autizm Now, Otizmi Şimdi Yen!) uygulanmaktadır.
Bu protokolde neler var gelin birlikte bakalım:
– Doğal ve organik beslenme
– Glutensiz ve kazeinsiz diyet
-Davranış ve Bilişsel Eğitim
– İnflamasyon varsa bu durumun düzeltilmesi
– Vitamin-mineral ve gerektiğinde de sindirim enzimi takviyesi
Şunu da unutmamak gerekir ki GLUTENSİZ VE KAZEİNSİZ DİYET mutlaka bir uzman ( diyetisyen + doktor işbirliği ile ) eşliğinde hazırlanmalıdır. Değilse bu durum aile için hem daha pahalı hem de uygulaması zor-karmaşık hale gelebilir.
Eğer aile profesyonel destek alırsa çocuğun hem daha rahat metabolzimaya sahip olduğunu hem de becerilerinin arttığını gözlemler.
Bir sonraki yazıda buluşmak üzere sağlıklı günler dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı