REKLAMI GEÇ

HIZLI YEMEK YEMENİN KİLO ALMAYA ETKİSİ

7 Ağustos 2021 Cumartesi

Kilo vermeye kararlısınız ve diyet yapmaya başladınız…

Kendinizi sürekli aç hissediyor veya doyma hissine geç mi ulaşıyorsunuz?

Öncelikle bu durum için bazı kan tahlilleri yaptırmanızda yarar vardır.

Bunun yanında tükettiğiniz besinlerde aşırı bir kısıtlamaya gidiyor olabilirsiniz veya daha uzun süre tok kalmanızı sağlayacak besinleri az tüketiyor olabilirsiniz.

Peki hiç öğününüzü ne kadar sürede tükettiğinize dikkat etmiş miydiniz?

Aslında ”YEMEK YEME SÜRESİ” çok dikkat edilmeyen, küçük bir ayrıntı gibi gözükse de doygunluk hissinin oluşması ve porsiyon kontrolünün sağlanması için önemli bir ayrıntıdır.

Peki nedir bu ”DOYGUNLUK” kavramı?

Doygunluk; besinleri tükettikten sonra tokluk sinyalleri ve bazı hormonların salınmasıyla birlikte gelişen tokluk hissi ile yemeğin sonlandırılmasıdır.

Yapılan çalışmalarda; yemek yemeye başladıktan yaklaşık 20 dk sonrasında tokluk sinyallerinin beynimize ulaştığı ve doygunluk hissinin oluştuğu görülmüştür.

Eğer çok hızlı yemek yenirse; tokluk sinyalleri beynimize ulaşana kadar çok daha fazla besin tüketmiş oluruz ve dolayısıyla da porsiyon kontrolüne de dikkat etmemiş oluruz.

Evet çoğu zaman ”bir yerlere yetişmem lazım, acelem var” derken 5-10 dk da karnımızı doyurabiliyoruz.Ve hızlı yemek yediğimiz için de ne yediğimiz besinin lezzetini alabiliyoruz ne de doyduğumuzu anlayabiliyoruz.Yedikten bir süre sonra da tekrardan bir şeyler yeme ihtiyacı hissedebiliyoruz.

Ayrıca hızlı yemek yemek ; besinleri çiğneme-öğütme oranını da azaltacağı için ; hazımsızlık ve birtakım mide-barsak sıkıntılarını da beraberinde getirecektir.

Özellikle günümüzde ”FAST-FOOD” adı altında satılan ve isminden de anlaşılacağı gibi bir an önce midemizi doyurmaya yönelik ANCAK  bol yağlı ve kalorili, basit karbonhidrat içeren, kalitesiz protein içeren besinler OBEZİTE ye neden olmakta ve bir takım tehlikeli kronik hastalıkları da beraberinde getirmektedir.

İşte bu durumlara yakalanmamak ve yemek süremizi daha fazla uzatabilmek için bir kaç öneri:

1) Yemeklerinizi yemeniz gereken miktar kadar tabağınıza alıp, MASADA OTURARAK tüketiniz.

2) Besinleri iyice çiğneyerek , küçük lokmalar halinde tüketiniz.Çiğneme sayısının arttırılması; daha iyi porsiyon kontrolü sağladığı gibi tokluk hormonlarının miktarını da artırmaktadır.

3)Uzun süre aç kalmayın!

Uzun süre açlık sonrası kan şekeri düşmesine bağlı olarak bir sonraki öğünde çok daha fazla yemek yemek isteriz ve tercihimiz de daha çok sağlıksız besinlerden yana olur. Açlığımızı bir an önce gidermek için de tabağımızdakileri çok hızlı bir şekilde tüketmiş oluruz.

4)Yemek aralarında bir kaç yudum su içmeyi deneyin. Böylece hem yemek yeme sürenizi uzatmış olursunuz hem de su tüketiminizi arttırıp, daha fazla doygunluk hissine ulaşırsınız.

5)Çiğneme ihtiyacınızı arttıracak yüksek lifli besinleri tercih edin.Böylece diyette posa alımınızı arttırarak daha iyi bir kilo kontrolü de sağlayabilirsiniz.

6)Yemek yerken çatalı,kaşığı ara ara masaya koyup, yemek yeme sürenizi artırabilirsiniz.

7)Gerekirse kendinize süre hedefi koyunuz ve saate bakarak yemek sürenizi kontrol ediniz.

Bunlar gibi küçük ve basit yöntemler deneyerek; yemek sürenizi arttırabilirsiniz.Böylece hem tükettiğiniz besinlerden daha fazla zevk alırsınız hem de tokluk sinyallerinin daha fazla salgılanmasını sağlayarak daha sağlıklı bir doyum hissine ulaşırsınız.

Bir sonraki yazıda buluşmak üzere ; sevdiklerinizle geçirebileceğiniz sağlıklı, mutlu günler dilerim…

 

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı