REKLAMI GEÇ

YERİNE NE KOYALIM?

30 Nisan 2014 Çarşamba

Bütün kurumları kaldırma, bütün sınavları kaldırma isteğiyle yanar tutuşuruz hep. YÖK kalksın, üniversite sınavları kalksın, SBS kalksın, KPSS kalksın. Tamam hepsini kaldıralım da yerine ne koyalım? Yerine getireceğimiz sistem daha verimli ve adil olacak mı? İşte bütün sorun budur. Toplumları isyan ettirecek , adil olmayan sistemlerden kaçınmalıyız.
KPSS kalksın gençlerimizi mahvediyor, söylemleri doğru olabilir. Nüfus planlaması yapmamışsan, hangi mesleğe ne kadar gereksinim var sorusunun cevabını aramayıp aynı branştan gençleri mezun etmişsen yığın yığın, doğaldır KPSS kalksın demeleri, protesto etmeleri. Eski sistem daha mı iyiydi? Değildi. Yıllar önce yaşadıklarım eski sistemin daha kötü olduğunu çok iyi açıklıyor.

Bir kasaba ortaokulunda müdür yardımcısıydım. Memurumuz ilçeye naklini yaptırdı ve gitti. Bize açılan kadroya sınavla memur almamız gerekti. Yapılan duyurular sonunda yedi genç başvuru yaptı. Sınav zamanı geldiğinde müdürümüz kendisi sıyrılıp beni sınav komisyonu başkanı yaptı. Sınavı başlattık. O ara sınavı kimin kazanacağıyla ilgili dedikodular ve varsayımlar aldı başını gitti. Çok iyi görüştüğümüz ailenin kızı da başvuru yapmıştı vebenim ona torpil yapacağıma kendileri bile inanmıştı. Benden başka herkes öyle düşünüyordu. Sınav esnasında telefonun var, diye çağırdılar beni. Telefonun ucundaki ses benim de sempatizanı olduğum partinin ilçe başkanına aitti. “Sizinle bu güne kadar tanışmadık, tanışacağız inşallah, orada sınava giren bir yeğenimiz var, adı …. Yardımcı olursan sevinirim.” Dedi. Bir öfkeyle sınav salonuna gidip adı geçen delikanlıya : Bak kardeşim sınavı kazanırsan kendi gücünle kazanacaksın, senin için birileri telefon etti, sakın gidip ellerini öpme. Dedim. Yazılı değerlendirmesinden sonra sözlü sınav ve daktilo sınavı yaptık. Sonunda sınavı ilçeden gelen , pamuk tarlarında pamuk toplamaya, çapaya gittiğini sonradan öğrendiğim bir kız kazandı. Bizim komşu kız sonuncu oldu. Ben de vicdanen çok rahat hissettim kendimi.

Bunu neden anlattım? KPSS kalkıyor yerine bu anlattığım sistem geliyor.İl başkanları, ilçe başkanları, vekiller, bürokratlar telefonlara sarılacaklar, sınav sonuçları sınav başlamadan belirlenecek. Bir partiye yakın değilsen, bir partide yakının yoksa allame i cihan olsan bir işe yaramayacak. Yazıktır gençlerimize. Ben KPSS kalkmasın diyorum. Planlama ile ilgili örgütler çalışsın, çalışmaları kağıt üstünde kalmasın, hangi branştan ne kadar elemana gereksinim var belirlensin. Seksen küsur ilde lise gibi üniversite açıp, açıkta kimse kalmadı, diye caka satmasın kimse. Bizler diplomalarımızı görmeden atandık. Şimdiki gençler işsiz, perişan oluyor. Bir şeyler yapılmalı. KPSS’yi kaldırmak çözüm değil çözümsüzlüktür.

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

ABDULLAH UZUN   -  Bağlantı 1 Mayıs 2014, 12:16

KLASİK BİR YAZI.BİLİMSEL YANI YOK….

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı