REKLAMI GEÇ

KONUT FİYATLARI DÜŞER Mİ?

5 Ağustos 2022 Cuma

Gayrimenkul sektörü, pandemi ve konut kredisi faizlerinin yükselişe geçmesiyle 2021 yılına gölgede başlamıştı. Ancak haziran ayında başlayan normalleşmeyle beraber sektör canlandı. Tüm olumsuzluklara rağmen 2021 yılı rekor bir rakamla kapandı. Gayrimenkul sektörü 2022 yılına da büyük bir umutla başladı, ancak pandeminin getirdiği ekonomik krizle tüm dünyada enflasyon yükselişe geçti.

Şubat ayında yeni konutlar endeks, yıllık yüzde 102,2 yükselirken yeni olmayan konutların fiyatlarındaki artış oranı yüzde 95,3 oldu. Yaklaşık 1 yıl önce 600-700 bin liraya satılan daireler şu an neredeyse 1 milyon 500 bin lirayı geçti. Maalesef gayrimenkul sektöründe olmamıza rağmen bu tablonun önüne geçemiyoruz. Dolar kurunun artmasıyla birlikte gayrimenkulde fiyatlar da yükseliyor. Bu fiyat artışı kurun neredeyse 2 katı civarında gerçekleşti. Bu durum da ne yazık ki geliri resmi enflasyon kadar alan çalışanların ev sahibi olmasını giderek zorlaştırdı.

FİYATLAR NEDEN BU KADAR ARTTI?
Konut fiyatlarının artmasının temel nedeni inşaat malzemeleri ile tüm diğer girdilerin dolara endeksli olması ve konut arzının yetersizliği. Maliyetlerdeki ciddi artışlar, yıl içerisinde çimento fiyatlarını protesto etmek isteyen ülke genelindeki binlerce müteahhitin inşaatları durdurmasına kadar gitti.

ÇÖZÜM NEDİR?
Başta sektör temsilcileri ve bizler olmak üzere kesin çözümü maliyetlerdeki artışın durdurulmasında ve piyasaya güven verilmesinde görüyoruz. Tam rekabet ortamında arz talep dengesi kurulabilirse fiyatlar kendiliğinden olması gereken noktaya gelir. Tam rekabet yoksa bu sefer kendi aralarında anlaşıp aynı fiyat artışlarını yapabiliyorlar. Her konut satışında iki taraftan da yüzde 2-yüzde 2 olacak şekilde toplamda yüzde 4 vergi alınıyor. Bu da oldukça yüksek bir rakam ve evin gerçek değerini etkiliyor. Alınan vergi yüzde 1-yüzde 1 şeklinde olursa gerçek değerin belirtilmesi açısından daha faydalı olacaktır. Vergilerin daha kabul edilebilir bir noktaya gelmesi lazım.

Fiyatların düşmesinden çok şu anda önü alınamaz bir biçimde yükselmesinin önlenmesi gerekiyor. Her geçen gün artan fiyatların stabile bağlanması gerektiği aşikâr…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı