REKLAMI GEÇ

Yolsuzluk Operasyonu ve Seçimler

31 Aralık 2013 Salı

Sevgili ve saygıdeğer Denizlihaber.com okuyucuları;
Öncelikle sizlerle karşı karşıya olmama vesile olan bu ilkyazının büyük heyecanını ve kıvancını taşıdığımı bilmenizi isterim.

İlkyazı konusu olarak, Mart 2014’te yapılacak yerel seçimler ve seçimlerle ilgili öngörüde bulunabilmek amacı ile yapılan kamuoyu araştırmaları hakkında genel bir değerlendirme yazısı yazmak fikri içerisindeydim. Ancak 17 Aralık tarihinde ortaya çıkan yolsuzluk haberleri nedeniyle yazı konusunu değiştirmeyi ve gündemi es geçmemek adına, yolsuzluk olaylarının seçime muhtemel etkileri ile ilgili değerlendirmeler içeren bir yazı yazmayı tercih ettim.

İsterseniz öncelikle geçtiğimiz günlerin ana gündem maddesi olan ve epey zaman daha gündemden düşmeyecek gibi görünen yolsuzluk operasyonunu kısaca hatırlayalım:

Büyük bir gizlilikle yürütülen, 1 yıl süren teknik ve fiziki takip sonrasında 17 Aralık sabahı operasyon için düğmeye basıldı.Aralarında 3 bakanın oğlu, bir belediye başkanı, bir banka genel müdürü, dev inşaat şirketlerinin patronları ve çok sayıda bürokratın da olduğu onlarca kişi gözaltına alındı.

Başsavcı Vekili Zekeriya Öz’ün koordinatörlüğünde, Cumhuriyet Savcısı Celal Kara’nın İstanbul Emniyeti ile yürüttüğü 3 ayrı soruşturmada yer alan suçlamalar oldukça ciddi: Rüşvet, ihaleye fesat karıştırma, yolsuzluk, tarihi eser kaçakçılığı vs. 27 Aralık tarihi itibarı ile İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar yolsuzluk iddiaları nedeniyle istifa etti. İçişleri Bakanı Muammer Güler’in istifa etmeden önce onlarcaemniyet müdürü ve yüzlerce polisi görevinden alıp, soruşturmaya 2 de yeni savcıyı eklediğini de not olarak ekleyelim.

Hükümette bakanlık yapan isimlerinin çocuklarının dolayısıyla bakanların isimlerinin karıştığı bir yolsuzluk operasyonunun, AKP oylarına olumsuz etki edeceği muhakkak. Zaman zaman medyada dile getirilen ve direkt olarak Erdoğan’a uzanabileceği belirtilen operasyonun Erdoğan’a ya da aile fertlerine ulaşması durumunda ise bu olumsuz etkinin daha yüksek olacağını söylemekte mümkün.

Bu noktada, konuya kamuoyu araştırmaları cephesinden bakalım. Öncelikle bir tespitte bulunmak isterim; Türkiye’yi sarsan rüşvet ve yolsuzluk operasyonunu ile birlikte 17 Aralık tarihinden önce yapılmış tüm kamuoyu araştırmaları, önümüzdeki seçimlerdeki muhtemel oy dağılımı hakkında fikir verme özelliğini önemli ölçüde kaybetti. Yapılan tüm kamuoyu araştırmalarının tekrarlanması ve oy dağılımlarının güncellenmesi gerekir.

Olayların çok sıcak, seçmenin kafasının oldukça karışık olduğu bu süreçte, genel oy dağılımı ile ilgili bir kamuoyu araştırması yapılması için henüz uygun zaman değil ve bugünlerde yapılacak araştırmalar pekte sağlıklı sonuçlar vermeyebilir. Olayların ortaya çıkması sonrası oldukça sarsılmış AKP seçmeninin; AKP’ye tekrar oy verip vermeyeceğini tekrar gözden geçirmesi ve AKP’ye tekrar oy vermeyi düşünmeyen kesimin hangi partiye oy vereceğini belirlemesi için zamana ihtiyacı var.

Yine de olayların sıcaklığına ve siyasi ortamın karışıklığına rağmen, bugünlerde yapılacak bir anket çalışmasında, AKP oylarının yolsuzluk operasyonu öncesi yapılmış anket çalışmalarına göre 3-5 puan civarı daha düşük çıkacağını söylemek mümkün.

Sürecin önümüzdeki günlerde ne yöne doğru yol alacağı ile ilgili olarak iki ana unsur belirleyici rol oynayacak. Birinci unsur, hükümetin bu süreci nasıl yöneteceği ya da yönetip yönetemeyeceği. İkinci ve daha önemli unsur ise muhalefet partilerinin ve adaylarının; sürece bakışları, söylemleri ve süreçle ilgili uygun konumlamayı alabilmeleri olacak.

Muhalefet partilerinin önünde “al da at” diye tabir edilebilecek bir pas var ve önümüzdeki yerel seçimler bu pasın gole dönüşüp dönüşemeyeceği ile ilgili en önemli gösterge olacak. Süreci izlemeye ve değerlendirmeye devam edeceğiz.
Yeni yılın tüm dünyaya mutluluklar getirmesi dileğiyle, hoşçakalın…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Filiz yurtseven   -  Bağlantı 3 Ocak 2014, 13:57

Ilker bey yazinizi cok begendim takip edecegim basarilar hoscakal

ersin   -  Bağlantı 2 Ocak 2014, 05:58

İlkerciğim yazı güzel olmuş tebrikler

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı