REKLAMI GEÇ

TAŞLARIN HAKANI DENİZLİ’DE

16 Şubat 2017 Perşembe

AYSİAD – Avrasya Yönetici Sanayici ve İşadamları Derneği kurulduğu günden beri faaliyetleri ile Denizli ekonomisine, kültürüne ve işadamlarının gelişmesine ışık tutuyor ve etkin faaliyetlerde bulunuyor. AYSİAD öz değerlerine bağlı işadamlarının kurduğu bir dernek olarak 2005 yılında Türklerin bilincini Sibirya’dan İzmir’e kadar taşlara bıraktıkları izleri sürerek ortaya çıkaran ünlü kültür adamı Servet Somuncuoğlu’nu getirerek Denizli’nin ufkunu açmıştı.

8 Ağustos 2013 tarihinde genç yaşta kaybettiğimiz Servet Somuncuoğlu ile 1997 yılında İstanbul’da Denizlili hemşerimiz Mustafa Karahan’ın yönettiği TMC Film şirketi ofisinde tanıştık. Kendisiyle kısa, fakat kardeşçesine derin bir arkadaşlığımız oldu. Bu tanışıklık sonucunda kendisini Denizli’ye davet ettiğimizde hemen gelirim dedi. AYSİAD’ın kuruluş yıldönümü ve ödül törenine mahsus hazırladığı “Sibirya’dan Anadolu’ya Taştaki Türkler” sunumu hem Türk tarihinin kökleri, hem Denizli tarihindeki Türk izlerinin bulunmasına vesile olacak bir başlangıç oldu.

Servet Somuncuoğlu, bu sunumunda dört yıl boyunca dolaştığı 6 ülkeyi, kat ettiği 150 bin kilometre yol ve 138 günü, Orhun Vadisi, Baykal Gölü etrafı vb. 65 ayrı alanda yaptığı saha çalışması fotoğraflarını sundu. Moğolistan, Rusya, Kırgızistan, Azerbaycan ve Anadolu’da incelediği, Türklerin üzerine resim yaptığı ve tamgalarını vurduğu taşları, yüzlerce yıllık geçmişe sahip olan Türklerin izlerinin Sibirya’da başlayıp İzmir Konaklı’da sonra eren hikayesini anlattı. İyi ki anlatmış. Hemen Denizli ve çevresindeki dağlarda, ovalarda mezarlarda, taşlar üzerinde benzer motiflerin olduğu bilgisi gelmeye başladı.

Bunun üzerine Denizli’de bir fotoğraf çalışması yapılması planlandı. AYSİAD ve Denizli Ticaret Odası öncülüğünde Nisan ve Mayıs 2009 aylarında “Resimlerle Denizli” projesi kapsamında gerçekleştirilen bir saha çalışması ile Denizli karış karış fotoğraflandı. Denizli’de çekilen binlerce fotoğraftan 774 tanesi Türkiye’nin dünyaca ünlü ilk fotoğraf bankası tmc.com.tr internet sayfası ve Denizli Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü internet sayfası üzerinden yayınlandı ve Denizli’nin tanıtımına büyük katkı sağlandı.

Ses getiren bu çalışmaların benzeri birçok ilde uygulanırken, Denizli ve komşu illerde yani Anadolu’nun en batısında kayaların üzerinde tamga ve resimler halinde bulunan binlerce yıllık Türk Kültür izlerini gün ışığına ve bilimin hizmetine sunmak üzere TRT-Belgesel Kanalı tarafından AYSİAD ve Denizli Belediyesi işbirliği ile tam 1 yıl süren bir belgesel çekimi yapıldı. 2011-2012 yılları arasında dört mevsimde Denizli kare kare filme alındı ve “Tamgalar Dengizli” adıyla 3 bölüm halinde TRT-Belgesel kanalında yayınlanan bu eser, Somuncuoğlu’nun son başarılı çalışması olmuştur. İlgilenenler internetten bu eşsiz filmi halen izleyebilir. AYSİAD’ı ve bu çalışmalarda katkısı olan herkesi kutluyor ve Denizli adına Servet Somuncuoğlu’nu minnet ve şükranla anıyorum.

TRT-yönetmeni, profesyonel fotoğrafçı, araştırmacı, Türkolog ve yazar olan Somuncuoğlu’nu tanıması gerekenler doğal olarak tanıyor ve her fırsatta anıyorlar. Sosyal, görsel ve yazılı medyaya kısa bir bakış onun imkansızlıklar içerisinde geçen 49 yıllık ömründe yoktan yarattığı işlerin ve dolayısıyla şahsiyetinin ve eserlerinin önemini göstermeye yeterlidir.

Böyle bir insanı anmak yeni nesillere ve araştırmacılara ilham kaynağı olmasını sağlamak her Türk milliyetçisinin boynunun borcudur. Servet Somuncuoğlu bir nitelikle izah edilemez. O Çok yönlü, çok nitelikli, çok vasıflı çalışmalarıyla tüm Türk dünyasına hizmet etmiş bir şahsiyettir. Bu nedenle AYSİAD 2009 yılında kendisini yılın “kültür adamı” ödülü ile ödüllendirdi. “Tamgalar Dengizli” belgesel filmi birçok festivalde derece aldı. Kendisi ve çalışmaları sağlığında ve ölümünden sonra Sedat Simavi’den başlayarak birçok kurum ve kuruluşa kadar ödül aldı.

Fakat ben bu yazıyı şimdi durduk yerde yazmadım. Somuncuoğlu anısına “Matbuat” yayın grubu “Taşların Hakanı” ve Somuncuoğlu’nun önemli romanlarından birisi olan “Gallemit” adlı eserini Aralık 2016 itibariyle okuyucular ile buluşturdu.

“Taşların Hakanı” kitabında Somuncuoğlu’nun ailesi, arkadaşları, yakınları, dostları, meslektaşları ve yol arkadaşları onun kısa fakat çok geniş hayatında Servet Somuncuoğlu’nun dokunup geçtiği, iz bıraktığı insanlar 452 sayfalık bu kitapta anılarını paylaştılar. Bir insanın hatırası ölmeden kendisinin ölmediğini kanıtlayan bu kitabı sizlere duyurmayı bir borç bildim. Bu vesileyle ikinci baskısı yapılan “Gallemit” romanı ise Somuncuoğlu’nu geniş kitlelere duyuran bir eser. Kitap biri görünürde derbeder, diğeri sırları arayan sıra dışı iki yalnız adamın gönülden muhabbetini anlatıyor. Sadece okuyan bilir diyorum.

Allah Türk dünyasına sabır ve Somuncuoğlu bilgeliğinde insanlar versin.

Not: Somuncuoğlu’nun Taşların Hakanı ve Gallemit Kitapları Dış Türkler Derneğinden temin edilebilir. Tel: 2582428729, 5327618855

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı