REKLAMI GEÇ

AFİYETLE YİYELİM SAḠLIKLI SİNDİREBİLELİM

19 Nisan 2016 Salı

Yaşam için vazgeçilmez olan yiyeceklerin zevk alarak yenmesi ne kadar önemliyse, yiyeceklerin iyi sindirilmesi de sağlıklı kalmak için o denli önemlidir.

Sindirimin, vücudu fazla yormadan ve tam olarak yapılması, daha enerjik ve sağlıklı kalmayı sürekli hala getirmemize yardımcı olacağı gibi, sindirim bozukluğundan kaynaklanabilecek obezite, diabet, yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları riskinin aza indirilmesine yardımcı olacaktır.

Yemek, sakin bir ortamda oturarak, acıktığımız zaman ve duygularımızın çok baskın olmadığı anda yenmelidir. Duygusal stres sindirimi olumsuz yönde etkilediğinden, yemekler duyguların baskın olduğu, sinirli, endişeli ve üzüntülü olunan zamanlarda yenmemelidir.

Yemeğin sunumu, güzel kokusu ve lezzeti yerken duygusal tatmin vereceğinden, doygunluk hissini arttırabileceğini unutmayalım.

Çalışırken, müzik dinlerken, televizyon izlerken, okurken veya başka bir şeylerle meşgulken yemek yenmemelidir.

Yemeklerden önce, yarım çay kaşığı zencefil tozunun bir tutam Himalaya tuzu eklenerek yenmesi, yüzün ve boynun soğuk su ile serinletilmesi mideyi sindirim için hazırlar.

Peki, sindirimin sağlıklı olarak yapılabilmesi ve olası sindirim bozukluklarının önlenebilmesi için neler yapılmalıdır?

Daha önceki yazılarımda da sözettiğim gibi, sindirimin ağızda başladığını, midemizin dişleri olmadığından yemeğin hızlı yenmemesi gerektiğini akılda tutarak, sıvıları katı gıda tüketiyormuş gibi, katı gıdalar da ağzımızda sıvı hale gelinceye kadar çiğnemeliyiz.

Yemek esnasında diyafram nefesi, oksijen miktarını arttıracağından yemeğin iyi sindirilmesine yardımcı olur.

Sofradan tam doygunluk hissetmeden önce kalkılmalı veya geğirme hissi olduğunda yemek yeme durdurulmalıdır.

Yemekten sonra 3-6 saat arasında az miktarda meyve dışında bir şey yenmemelidir. Bu, önceki yemeğin sindirilmesi için gereken süredir. Bu süre tükettiğimiz gıdalara bağlı olarak değişir.

Yemek sırasında su ve diğer sıvı içeceklerin tüketilmesi sindirimi olumsuz yönde etkiler. Yemek sırasında sıcak veya ılık su yudumlanarak içilebilir. Yemekten yarım saat önce ve 2 saat sonra sıvı tüketilmemelidir.

Yemekten hemen sonra uyunması tavsiye edilmemektedir. Ancak, yemekten sonra 10 dakika dinlenilmesi, diyafram nefes çalışması ve 10-15 dakika yavaş yürüyüş sindirime yardımcı olur.

Uyumadan önce yemek yenmesi sindirimi olumsuz etkilediği gibi, uyku kalitesini ve derinliğini de bozar. Yemekle ile uyku arasında 3 saatlik bir zaman farkı olmalıdır.

Günümüzdeki bazı hastalıklar yüzyıl önce mevcut değildi. Her geçen günde yeni hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bu duruma, değişen yaşam koşullarının, koşuşturmanın ve yeme alışkanlığının katkısı bulunmaktadır. Bununla birlikte, sindirimin kolay ve sağlıklı yapılabilmesi için yukarıda söz edilen bazı önerileri göz önünde bulundurarak, yiyeceklerimizi olanaklar elverdiğince sakin ve rahatlatıcı ortamlarda zevk alarak, afiyetle tüketmeyi unutmayalım.

Sağlıklı ve mutlu günlere….

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı