REKLAMI GEÇ

BAHARATLARIN KRALI

5 Ağustos 2019 Pazartesi

Baharat, içecek ve yiyeceklere renk ve lezzet verir. Hoş kokusuyla yeme arzusu uyandıran ve sağlık üzerinde olumlu katkıları olan ağaç ve bitkisel ürünlerdir. Baharatlar, dünya mutfağında olduğu gibi, Türk mutfağının da vazgeçilmezleri arasındadır.

Baharat deyince akla karabiber, kırmızı biber, kimyon, zerdeçal, zencefil, yenibahar, kakule, kişniş, karanfil, çörek otu, tarçın gibi ağaç ve bitkilerden oluşan doğal karışımlar akla gelir.

15. yüzyılda, baharatlar çok az bulunduğu için elmas ve altın kadar değerliydi. Özellikle karabiber en değerlisiydi. Bir karabiber çuvalı bir insan hayatından bile değerli sayılırdı.

Günümüzde karabiber Vietnam, Hindistan, Endonezya gibi ülkelerden ithal edilmekte ve ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir.

Karabiber toz, ezilmiş veya bütün olarak kullanılmaktadır. Tane karabiberin raf ömrü üç ile dört yıl arasındadır. Toz haline getirilmiş karabiberin raf ömrü ise sadece 4 aydır. Kullanılan karabiberin taze ürün olması, karabiberin sağlık üzerindeki yararlı etkilerini etkiler.

Karabiber antioksidanlardan zengin olduğu gibi manganez, potasyum, demir, çinko, magnezyum, kalsiyum gibi minerallerden vitamin K gibi vitaminlerden ve lif den zengindir. Bu besinsel özelliğinden dolayı, kemik ve diş sağlığında, hücrelerin yenilenmesinde, kalp ve damar sağlığının korunmasında, kan şekerinin düzenlenmesinde ve insülin direnci riskinin azalmasında, kas ağrılarının giderilmesinde, yağların yakılmasında ve hücrelere oksijen taşınmasında önemli bir yeri vardır.

Yenilen gıdaların iyi emilmesini ve sindirilmesini sağlar. Gaz giderici ve bağırsak tembelliğini önleyici özelliği vardır. Savunma sistemini güçlendirir. Kanser önleyici ve iltihap kurutucu özelliği de güçlüdür.

Karabiberin faydalarından yararlanmak için günde bir çay kaşığı (5 gr) kullanılması önerilir.

Yemeklere lezzet veren ve baharatların “kralı” olarak bilinen karabiber, yüksek besin değerine sahiptir. İçerisindeki vitamin, mineral ve özel yağlar besinlerin iyi emilmesini, vücuttaki bakterilerin öldürülmesini, iltihabın kurutulmasını, kalp- damar, sindirim sistemi sağlının korunmasını ve savunma sisteminin iyi çalışmasına yardımcı olur. Karabiberin, düzenli ve yeterli miktarda kullanılması sağlık üzerindeki etkilerini arttıracaktır.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı