REKLAMI GEÇ

C VİTAMİNİ VE ŞEKER İLİŞKİSİNE DİKKAT

6 Eylül 2021 Pazartesi

C vitamini insanlar hariç bütün yaşayan hayvanların vücutlarında doğal olarak üretilir. İnsanlar C vitaminini dışarıdan besin kaynaklarından almalıdır. Aksi takdirde, ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalırlar.  Șeker ve C vitamini arasında bağışıklık ve genel hücresel sağlık üzerinde etkin ve yakın bir ilişki vardır. Șeker tüketimi arttıkça vücutta vitamin C seviyesi azalır. Birbirlerini olumsuz etkilerler.  C vitamini, savunma sistemini güçlendirir, vücutta enerji üretimini arttırır, böbrek üstü bezinin sağlıklı çalışmasını, sağlıklı yaşlanmayı destekler. Alerjiyi azaltır, kan şekerini düzenler, damarları güçlendirir. Kanın akışkanlığını arttırdığı için kalp-damar sağlığında önemlidir. Kollajen sentezinde görev aldığından cildin sıkılaşmasını sağlar. Kırışıkların oluşmasını azaltır ve tendonların güçlü olmasını destekler.  Dünya gıda ve beslenme kurulu sağlıklı bir insan için günlük alması gereken vitamin C düzeyini 60mg olarak önermiştir. Ancak, bu değer kronik hastalıklarda ve gribal enfeksiyonlarda daha yüksek olmalıdır. Kişinin sağlık durumuna göre de miktarı değişir. Vücuttaki vitamin C seviyesini arttırmak istiyorsanız şekerli gıdalardan uzak durmalısınız ve daha düşük karbonhidratlı beslenmeyi tercih etmelisiniz. Uzak durulacak gıdalara işlenmiş şekerler, patates, pirinç gibi yüksek nişastalı gıdalar ve muz, karpuz gibi yüksek şekerli meyveler de dahildir. Brokoli, karnabahar, lahana, kereviz, sarımsak, soğan, mantar, salatalık gibi nişastalı olmayan sebzeler açısından zengin, düşük karbonhidratlı bir beslenme izlemenizi öneririm. Otla beslenmiş, organik hayvansal ürünler ve zeytinyağı, avokado gibi sağlıklı yağ tüketilmedir. Bu gıdalar kan şekerinizi ve insülininizi dengeleyecek ve bağışıklık sisteminizi hem iyileştirecek hem de güçlendirecektir.

C vitamini seviyenizi desteklemek için mümkün olduğunca dolmalık biber, brokoli, limon, misket limonu ve yeşil yapraklı sebzeler yiyebilirsiniz. Bu besin kaynakları öğünlerinizin çoğunda yer almalıdır. Sindiriminize destek olması açısından sabah aç karna ılık limonlu suyu ekleyebilirsiniz.

Bağışıklık sistemini desteklemek için C vitamini ile birlikte quercetin açısından zengin olan  kuru soğan ve kızılcığı da unutmamak gerekir.

Vitamin C olmazsa olmaz vitaminlerden bir tanesidir. Vitamin C seviyesinin vücutta yüksek olması savunma sisteminin güçlü olmasını destekleyecektir. Ancak, unutulmamalıdır ki şekerli gıdalar vitamin C seviyesini azaltarak savunma sistemini ve vücutta önemli biyokimyasal olayları sekteye uğratacağından mutlaka şekerin tüketilmesi azaltılmalıdır.

Sağlıklı ve güzel günlere …

 

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı