REKLAMI GEÇ

ÇAY İÇELİM DE HANGİ ÇAYI?

27 Haziran 2016 Pazartesi

Kültür ve geleneğimizin önemli bir parçası olan siyah çay, kahvaltı sofralarımızın ve sohbet ortamlarının vazgeçilmezidir. Hangi çay tercih edilmeli? Siyah çay mı yoksa yesil çay mı?

Siyah ve yeşil çay aynı bitkiden üretilir. Ancak, aradaki farkı iki çayın elde ediliş teknikleri belirler.

Elde edilme işlemi sırasında, siyah çayın yaprakları parçalanır ve hava ile okside olarak mayalanır (fermentasyon). Bu doğal mayalanma sırasında en önemli biolojik madde olan “tannins” maddesini yitirir. “Tannin” kafeini tutan önemli bir maddedir.

Siyah çayda oluşan bu mayalanma, siyah çaydaki kafeini tutamadığından, serbest bırakır. Siyah çayın alışkanlık oluşturması, içindeki kafeine bağlıdır. Kafeinin uyarıcı etkisi, böbrek üstü bezinin fazla çalışmasını sağlar. Bu da yorgunluk ve halsizliğe neden olur.

Siyah çaya alışkanlığı olanlarda, çay vaktini geçirdikleri zaman, hissedilen stresin ve yorgunluğun nedeni de budur.

Yeşil çay işlenirken yapraklarına dokunulmaz. Hem nemli, hem de kuru ısıda işlem gördüğünden mayalanmaz. Mayalanmadığından dolayı içerisindeki “tanin” maddesi, vitamin ve mineralleri tutar. “Tanin”den dolayı çok az ve zarar vermeyecek miktarda kafein beyine geçer. Yeşil çay alışkanlık yapmadan vücudumuzun canlı, dayanıklı ve daha enerjik olmasına katkı sağlar.

Yapılan çalışmaların sonuçlarına göre yeşil çayın;

Günde bir su bardağı içilmesi meme kanseri riskini %30 azalttığı (bunun siyah çay tüketenlerde görülmediği belirtilmektedir),
Yaşlanmayı geciktiren vit E’den 20 kat daha etkili,
Vitamin C içeriği limon suyundan 4 kat daha fazla,
Vitamin B içeriğinin diğer bitkilere göre daha fazla olduğunu göstermiştir.

Kalp krizini, felç ve damar sertliğini ve kanser oluşumunu azalttığını,
Serum kolesterol düzeyini dengede tuttuğunu,
Beyin fonksiyonlarını arttırdığını,
Görmeyi keskinleştirdiğini,
Metabolizmayı arttırdığı, kilo vermeyi kolaylaştırdığı ve yağ yakımını hızlandırdığını,
Tükrük salınımını arttırdığı, sindirimi kolaylaştırdığını ve
İdrar yolunu temizlediğini göstermiştir.

Yeşil çayın yukarıda saydığım faydalarından yararlanmak için, yeşiI çayın hazırlanışına dikkat edilmelidir.

1,5 kahve kaşığı yeşil çay 2 su bardağı içindir. Yeşil çay yıkanıp demliğe konduktan sonra üzerine kaynamış su ilave edilir. 30-45 saniye sonra hemen bardağa veya diğer çaydanlığa süzülür. Yeşil çay yapraklarının uzun süre sıcak suda kalması etkisini azaltır. Süzülen çay yaprakları ikinci kez üzerine sıcak su konarak tekrar aynı şekilde içilir. Piyasada birçok çeşit çay bulunmaktadır. İçilecek yeşil çayın kalitesinin iyi olmasına dikkat edilmesini tavsiye ederim.

Bitkilerden alacağımız azami fayda, onları nasıl kullandığımıza bağlıdır. Sevdiğimiz yiyecek ve içecekleri alışkanlık oluşturacak derecede her gün ve fazla miktarda tüketmek, sağlığımıza fayda yerine zarar getirebilir. Doğada olduğu gibi, vücudumuzda da her şey bir denge içerisindedir. Sağlıklı olmanın en önemli yolu bu dengeyi iyi sağlayabilmektir.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı