REKLAMI GEÇ

CEP TELEFONLARINDAN KENDİNİZİ KORUYUN

2 Eylül 2019 Pazartesi

Cep telefonu günlük hayatımızda olmazsa olmazlardandır. Buna karşın bir çok kişi tarafından zararları bilinmekle birlikte, verdiği zararlar uzun zamanda ortaya çıktığı ve gözle görülür olmadığından göz ardı edilmektedir.

Cep telefonları radio-frekans dalgaları yayan bir çeşit elektomagnetik alan oluşturur. Oluşan elektromagnetik alan farkında olmadan zaman içinde hücrelerin normal çalışma düzenini engelleyerek, psikolojik ve fiziksel ciddi sağlık sorunlarına neden olur.

Araştırmalarda 1640 saat ve üzerinde (10 yıl boyunca günde 30 dakika) cep telefonu kullanan yetişkinlerin beyin kanseri (glioma) riskini %40 oranında arttırdığı bulunmuştur. Glioma, beyin ve omurilikte görülen ve teşhisi konulduktan sonra 1 ile 3 yıl içinde ölüme neden olabilen bir kanserdir. Beyin kanseri genellikle cep telefonu kullanılan tarafta görülmektedir.

Kadınlar üzerinde yapılan başka bir araştırmada, 10 yıl veya üzerinde cep telefonu kullanan kadınlarda 2,5 kat daha fazla akustik nöroma denilen işitme ve denge kaybına neden olan bir kanserin   oluştuğu görülmüştür.

Cep telefonu sadece beyini değil vücudumuzdaki diğer organ, doku ve hücreleri de olumsuz etkilemektedir. Bu da genetik bozukluklar, öğrenme güçlüğü, ruhsal ve davranış bozuklukları, infertilite, uykusuzluk, hormonal dengesizlik, kalp-damar, şeker hastalığı ve erken yaşlanmaya neden olur.

Cep telefonun zararlı etkilerini azaltmak için ne yapılmalıdır?

Uyumadan önce mutlaka cep telefonlarınızı kapatın. Araştırmalarda cep telefonunun yaydığı radyasyon uykuda hormonların dengesini bozduğu, uyku kalitesini azalttığı ve savunma sistemini zayıflattığı gösterilmiştir.

Telefonu kulağınıza yakın tutmayın. Konuşurken telefon ne kadar kulağınızdan uzak olursa vereceği zarar da o kadar az olur.

Telefonla konuşma süresini azaltın. Telefonla konuşma süresi ne kadar az olursa beyin kanseri riski de o kadar azalır.

Telefonla konuşmadığınız zamanlarda, uçak modunda tutun veya kapatın. Böylece bir tuşla internet (wi-fi), radyo bağlantıları, bluetooth ve yakın alan iletişimi kapatılarak sizi koruma altına alır.

Telefonları şebeke sinyalinin en iyi çektiği yerde kullanın. Asansör, zemin kat, metro gibi şebeke sinyalinin iyi olmadığı yerlerde cep telefonlarının kullanılması önerilmez. Sinyal yetersizliği daha fazla   radyasyona maruz kalmayı sağlar. Bu da hücrelerin negatif etkilenme hızını arttırır.

Günümüzde cep telefonsuz bir hayat düşünülemez. Doğru ve yerinde kullanıldığında yaşamımızı kolaylaştırdığı bir gerçektir. Ancak şunu da unutmayalım ki, telefonda geçirdiğimiz her dakika vücudumuzun normal akışını değiştirmektedir. İleride tedavisi mümkün olmayan, başta beyin kanseri olmak üzere ölümcül hastalıklara neden olduğu göz önüne alınarak yukarıda söz ettiğim basit önerilerin uygulanmasını tavsiye ederim.

Sağlıklı ve güzel günlere…

 

 

 

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı