REKLAMI GEÇ

CİLDİNİZ HEP GÜZEL KALSIN

14 Aralık 2020 Pazartesi

Cilt vücudumuzu dış etkenlerden ve mikroplardan koruyan, vücut ısısını düzenlemeye yardımcı olan, dokunma, ısı ve soğukluk hislerine izin veren en büyük organdır. Sağlıklı ve genç bir cilt için cildin hem içerden hem de dışarıdan korunması gerekir.

Beslenmenin cildin görünümü ile çok ilgisi vardır. Sivilce gibi bir dizi cilt problemi, diyet değiştirilerek giderilebilir. Taze sebzeler ve bol miktarda omega-3 yağ içeren besinlerle cildin korunması sağlanabilir.

Vücutta iltihaplanmaya ve insülin direncinin artmasına neden olan rafine şeker, işlenmiş früktoz, trans yağlar, pastörize süt ürünleri, işlenmiş tuz ve diğer zararlı içerikler açısından zengin oldukları bilinen işlenmiş gıdaları tüketirken, pahalı kozmetik ürünlerin kullanılması büyük olasılıkla ciltte önemli bir etki yaratmayacağını unutmayalım.

Cildin sağlam, esnek ve kırışıksız kalması için sağlıklı yağlara, özellikle hayvan bazlı omega-3’e ihtiyaç vardır. Bir kişinin omega-3 ihtiyacını elini sıkarak anlamak mümkündür. Eğer eli sıkılan kişinin elleri bir bebeğin arkası kadar pürüzsüz değilse, omega-3 eksikliğinin güçlü bir göstergesidir. Balık her zaman 1 numaralı hayvan bazlı omega-3 kaynağı olmuştur. Ancak, yoğun kirlilik ve ağır metaller nedeniyle dikkatli olunması önerilir. Hindistancevizi yağı, avokado, zeytin ve zeytinyağı diğer sağlıklı yağlar arasındadır.

Güneş hasarı ve yaşlılık lekelerine karşı korunmaya yardımcı olabilecek iyi bir selenyum kaynağı olan Brezilya fıstığı bir başka iyi seçimdir. Günde 4-5 adet tüketilmesi önerilir.

Meyvelerde, sebzelerde bulunan karotenoidler cilt rengini iyileştirebilir. Geleneksel olarak fermente edilmiş yiyecekler ve/veya yüksek kaliteli bir probiyotik, cilt sağlığınızı optimize etmek için yardımcı olabilir. Yüksek antioksidan içeren çiğ kakao ve yeşil çay tüketilmesi cilt sağlığına katkı sağlayacaktır.

C vitamini açısından zengin turunçgiller, kivi, çilek, kırmızı dolmalık biber, brokoli ve Brüksel lahanası gibi yiyecekler cildin kolajen sentezini arttırmaya ve hücrenin DNA hasarını gidermeye yardımcı olacağı için, cildin daha sıkı ve berrak görünümünü sağlar.

İngiltere’deki 2008 tarihli bir araştırmaya göre, günde 5 yemek kaşığı domates salçası ve 12 hafta boyunca neredeyse bir çorba kaşığı zeytinyağı yiyen insanlar, sadece zeytinyağı yiyen bir kontrol grubuna kıyasla güneş yanığından yüzde 33 daha fazla koruma sağladığı gösterilmiştir. Antioksidan likopen (pişmiş, işlenmiş domateslerde oran daha yüksektir) cildin doğal güneşe karşı koruculuğunu, SPF’sini iyileştirir.
.
Bol miktarda saf, filtrelenmiş su içilmelidir. Bunun yanı sıra, günlük rutininize yeşil çay eklemek cildinize sağlıklı bir destek sağlayabilir. Mükemmel bir antioksidan ve alkaloid kaynağı olan yeşil çay, A, D, E, C, B, B5, H ve K vitaminleri, manganez, krom, çinko ve selenyum gibi diğer faydalı minerallerle doludur. Sağlıklı ciltler için özellikle önemlidir.

Sağlıklı cilt içten dışa yaratılır. İç kısımlarınızı sağlıklı ve temiz tutarak, cildinizin buna uymaktan ve iç durumunuzu yansıtmaktan başka seçeneği kalmayacaktır. Bunu başarmak için, vücudunuza ne aldığınıza dikkat etmeniz gerekir. İşlenmiş gıdalar ve alkol gibi cilt ve cilt sağlığına zararlı olduğu bilinen yiyecek ve içeceklerden kaçınmanız gerekir. Taze sebzeler ve meyveler (ideal olarak organik ve tarlada yetiştirilmiş) beslenmeye eklenmelidir. Ayrıca, cildinizin sağlam, esnek ve kırışıksız kalması için sağlıklı yağlara, özellikle hayvan bazlı omega-3’e ihtiyacı olduğunu unutmayınız.

Sağlıklı ve güzel günlere…

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı