REKLAMI GEÇ

DAHA UZUN YAȘAYIN

1 Kasım 2021 Pazartesi

Acı biber ve baharat insanlık tarihinde binlerce yıldır hem yemeklerde lezzet verici olarak hem de tıbbi amaçlı kullanılmıştır. Acı tat, doğal iştah kapatıcı olarak da kabul edilir.

Çin ve Asya’da yemekleri acı tüketmek gelenek haline gelmiştir. Çin’de yapılan bir araştırmada, acının insan sağlığı üzerindeki etkisi ve insan ömrünü uzatması arasındaki bağlantıyı incelemişlerdir. Sonuçta acı biberlerin kanser, solunum ve kardiyovasküler hastalıklar da dahil olmak üzere birçok sağlık sorununa şifa olduğuna ve farklı etkenlerle birlikte ölümü azalttığına dair ikna edici kanıtlar bulmuşlardır.

Amerika’da “Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Çalışması”nda bilim adamları, 16.000’den fazla Amerikalı’nın yeme alışkanlıklarını analiz etmişlerdir. Ayda en az bir adet acı kırmızı biber yiyen katılımcıların ölüm riskinin % 33,6-21,6’dan %13’e düştüğünü bulmuşlardır.

Araştırmacılar, acı kırmızı biberle ilgili ölüm riskini azaltan şeyin tam olarak ne olduğunu belirleyememiş olsa da, içerisindeki ana bileşenlerden biri olan ‘kapsaisin’in bir rol oynayabileceğine dikkat çekmişlerdir. Kapsaisin, bağırsak mikrobiyotasını değiştirebilen ve çeşitli metabolik hastalıkları etkileyebilen bir maddedir. Bu durum da bağırsak sağlığı için önemlidir. Kolesterolü düşürür, vucuttaki iltihaplanmaları azaltarak kalp ve damar sağlığının iyileştirir, kan şekerini düzenler. İçerisindeki yüksek antioksidant ve beta karotenler savunma sistemini güçlendirir, cildi güzelleştirir ve anti-aging etkisi yaratır.

Yapılan başka bir araştırmada da acılı yemek yenmesinin hem metabolizmayı arttırarak daha fazla kalori yakılmasına yardımcı olduğu hem de iştahı kapatabileceği gösterilmiştir. Acı tüketimi aynı zamanda vücudun ısı dengesini düzenler. Çok sıcak havalarda terlemeyi sağlar ve vücudu soğutur. Kışın da vücudun ısınmasını sağlar.

Vitaminler, mineraller, antioksidanlardan zengin olan acı biberin hergün düzenli olarak yediğiniz gıdalara eklenmesi, hem sizin ömrünüzü uzatacak hem de daha sağlıklı olmanızı sağlayacaktır.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı