REKLAMI GEÇ

GÜNEŞTEN ZARAR GÖRMEDEN FAYDALANMALIYIZ

26 Haziran 2017 Pazartesi

Dünyanın ısı ve ışık kaynağı güneştir. Bütün canlıların yaşamsal faaliyetlerini yerine getirebilmesi için ısıya ve ışığa ihtiyaçları vardır. Güneşin olmadığı bir yerde hayat olmaz. Özellikle, tatil mevsiminin başladığı bu günlerde, güneşten zarar görmeden faydalanmanın yollarını öğrenmeliyiz.

Vücudumuzun sağlıklı kalabilmesi için gündüz yeterli gün ışığına, gece ise daha az ışığa ihtiyacı vardır. Yetersiz gün ışığı depresyona, uykusuzluğa, konsantrasyon bozukluğuna, aşırı yeme isteğine, kemik erimesine, savunma sisteminin zayıflamasına, yüksek tansiyon ve kanser gibi sorunlara neden olabilir.

Gün ışığından nasıl yararlanılmalıdır?

Güneşin yararlı ışını UVB den yeterince yararlanabilmek için bahar ve yaz aylarında öğle saatlerinde, vücudun büyük kısmı güneşe maruz kalmalıdır. Güneşte kalma süresi, cildin rengine ve reaksiyonuna göre ayarlanmalıdır. Aşırı güneşte kalmak erken yaşlılığa, ciltte lekelenmelere ve cilt kanserine neden olacağından önerilmez.

İlk güneşlenmeden 2-4 saat sonra ciltte kırmızılık oluyorsa başlangıçta güneşlenme süresi azaltılmalıdır. Cilt zamanla bu uyarıya kendini ayarlayarak ani reaksiyon vermez, kırmızı olmaz. Örneğin öğle saatinde 5 dakika güneşte kaldıktan sonra, 2-4 saat içinde cildinizde pembe-kırmızı bir reaksiyon olmuyorsa her gün bu süreyi yavaş yavaş uzatabilirsiniz. Günde 15-30 dakika güneşlenme sağlıklı olmak için yeterli olacaktır.

Sabah ve aksam üzeri güneşin UVA ışını yüksektir. UVA ışını ciltte lekelenmelere, erken yaşlılığa neden olacağından güneşe çıkmadan önce, yüze UVA koruyucu özelliği olan SPF 50 içeren güneş kremi kullanılmalı, şapka giyilmeli ve vücut korunmalıdır.

Kış aylarında güneş güçlü olmasa da gün ışığından yararlanmak için mutlaka dışarı çıkılmalıdır.

Atalarımızın da dediği gibi ”güneş girmeyen eve, doktor girer” deyişini de göz önünde bulundurarak, haftada 4-5 kez olmak üzere, öğleyin 15-30 dakika direkt gün ışığına maruz kalmak sağlıklı olmak için kaçınılmazdır. Omega 3 balık yağı, buğday çimi, deniz yosunu, yeşil sebzeler ve koyu kırmızı renkli meyveler gibi antioksidant değeri yüksek gıdaların tüketilmesi de güneşin vücudumuza olan yararlı etkilerini arttırmada katkıda bulunacaktır.

Aşırı süre güneşte kalmadan tatilinizin tadını çıkarmanız dileğiyle.

Hepinize iyi bayramlar…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı