REKLAMI GEÇ

DUT MEVSİMİNİ KAÇIRMAYALIM

19 Temmuz 2021 Pazartesi

Dut ılıman bölgelerde yetişen ve eşsiz lezzeti olan bir meyvedir. Lezzetinin yanı sıra zengin demir, bakır, vitamin B6, B1, B3, C vitamini, K vitamini, potasyum, fosfor ve kalsiyum içerir. Dutun çeşidine göre, önemli miktarda lif, zeaksantin, resveratrol, antosiyaninler, lutein ve polifenolik gibi çok çeşitli organik bileşikler de içerir. Düşük kalorilidir.

İçerisindeki yüksek besin değerleri nedeniyle sağlık üzerinde faydası çoktur. Sindirimi iyileştirir, kolesterolü düşürür, kanser riskini azaltabilir, kilo vermeye yardımcı olur, dolaşımı artırır, kan basıncını ve kan şekerini düzenler, karaciğer sağlığına ve kemiklerin güçlü olmasına katkıda bulunur, bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca yaşlanma sürecini yavaşlatmaya, gözleri korumaya, katarak oluşma riskini azaltmaya ve vücut metabolizmasını arttırmaya yardımcı olabilir.

Fareler üzerinde yapılan çalışmada, dut suyunun kansere neden olan serbest radikallerin neden olduğu stresi azalttığı tespit edilmiştir. Başka bir çalışmada ise, dutun meme kanserinin büyümesini ve yayılmasını yavaşlattığı görülmüştür.

140 gr. taze dut veya suda bekletilerek taze hale getirilmiş dut içerisindeki lif, günlük lif ihtiyacının %10’nu karşılar. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmada dut suyuyla 12 hafta beslenmiş hayvanların hem vücut ağırlıkları azalmış, hem de iç organlar üzerindeki yağ miktarının azaldığı görülmüştür.

Başka bir çalışmada ise, dut suyunun kötü kolesterol olarak bilinen LDL’yi, trigliserid ve kolesterolü düşürebileceği gösterilmiştir.

Dut karaciğerin yağlanma riskini azaltabilir. 2013 yılında yapılan bir çalışmada, duttaki bileşiklerin yağ oluşumunu engellemeye yardımcı olduğunu, yağ birikimini önlediğini ve ayrıca karaciğerdeki yağın temizlenmesini desteklediğini göstermiştir. Başka bir çalışma da, dut özünün yağ yıkımını artırdığını ve yağ asidi oluşumunu azalttığını göstererek bu bulgular doğrulanmıştır.

Kan şekerinin kontrolü sağlıklı olmanın en önemli anahtarlarından biridir. Bu denge, özellikle şeker hastalığınız varsa daha da önem kazanır. Dutun içerisindeki lifler, antioksidantlar kan şekerinin denge de olmasını sağlar. Bir araştırma, dut özünün diyabetik farelerde kan şekeri seviyelerini önemli ölçüde düşürebildiği görülmüştür. Başka bir çalışmada ise, diyabetik farelere beş hafta boyunca dut özü verilmiş ve kan şekerleri ölçülmüştür. Çalışmanın ilk ve son günü arasında kan şekerleri 252 mg/dL’den 155 mg/dL’ye kadar düştüğü görülmüştür.

Beslenmenize dutun eklenmesi yukarıda belirttiğim gibi sağlığınıza birçok fayda sağlayacaktır. Bu lezzetli meyvenin sunduğu tüm besinlerden yararlanmak için, çok yönlü ve dengeli bir beslenmenin parçası olarak ölçülü olarak tadını çıkarın. Yoğurtlara, smoothie’lere, tatlılara taze, dondurulmuş veya kuru dutu suda bekleterek taze hale getirerek en sevdiğiniz yiyeceklerin besin profilini ve lezzetini arttırmak mümkün olacaktır.

Sağlıklı ve mutlu bayramlar …

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı