REKLAMI GEÇ

ENGİNAR TÜKETİLMELİ

29 Mart 2021 Pazartesi

Sofralarımızın vazgeçilmez zeytinyağlı yemeği olarak yerini alan enginarın sağlık üzerine olan etkileri çok eskiden beri bilinmektedir. Eski Yunan uygarlığında romatizma ve gout hastalığında kullanıldığına dair bilgiler bulunmaktadır. Dünyada 140 kadar farklı enginar çeşidi vardır ve bunlardan sadece 40’ı ticari gıda olarak satılmak üzere yetiştirilmektedir.

Enginar sağlıklı beslenmenin bir parçasıdır. Antioksidan içeriği açısından en iyi sebzelerden biridir. Bu özelliği kanseri önleme, kilo vermeyi kolaylaştırma, kan şekerini dengelemeye ve şeker hastalığını kontrol etmeye yardımcı olur. Omega 3, omega 6, kolin, demir, C, A, E, K vitaminleri ve lif miktarı açısından oldukça yüksektir. Bu da, kalp hastalıklarınin ve kanserin önlenmesinde güçlü bir bağa sahip olduğunu göstermektedir. Karaciğer ve sindirim sağlığı üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Bağırsak florasını iyileştirerek, bağırsak sağlığını ve safra akışını arttırdığından karaciğer sağlığı ve detoksunda önemlidir. İçerisindeki özel asitlerin özü kolesterol düşürücü olduğu ve hastalıklarla mücadele de kullanıldığı da kanıtlanmıştır.

Enginarın içerisindeki antioksidan, vitamin, lif ve özel asitler cilt sağlığı, güzelliği ve kollajen üretimi açısından da çok önemlidir. Yaşlanma karşıtı (anti-aging) olarak da bilinir.

Yapılan araştırmalarda enginar özünün meme ve karaciğer kanserinin yayılmasını azaltabileceği gösterilmiştir. Fareler üzerinde yapılan araştırmada, enginar yaprağının ve omega 3 kullanımının karaciğer kanserini önleme potansiyeli olduğunu göstermiştir.

Taze enginar zamanı olan şu günlerde enginar suyunu günlük beslenmenize ekleyebilirsiniz. Bir tane taze enginarı bir litre kaynar suyun içine koyarak 30 dakika kısık ateşte pişirin. Suyunu süzün. Günde iki su bardağı pişmiş enginar suyu içilebilir. Unutmayınız ki, enginar suyu idrar söktüreceğinden içtiğiniz günlük su miktarınızı arttırın.

Düzenli olarak ve yeteri kadar tüketilen enginar kanseri önlemeye, kardiyovasküler hastalıkların oluşma riskini azaltmaya, karaciğeri detoks etmeye, sindirim sistemini desteklemeye, lif sağlamaya, kilo yönetimine yardımcı olmaya, kan şekerini ve diyabeti kontrol etmeye yardımcı olur. Kansızlığa karşı savaşmak için iyi bir demir kaynağıdır ve cilt sağlığını ve görünümünü iyileştirir.

Sağlıklı ve güzel günlere…

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı