REKLAMI GEÇ

EVDE KALIN HAREKETSİZ KALMAYIN

27 Nisan 2020 Pazartesi

Evde kaldığımız şu günlerde hareketsizlik ve hareketsizliğin getireceği bazı sorunlarla karşı karşıya gelinebilir. Bunun için evde düzenli fiziksel aktivite yapmalıyız.

Düzenli fiziksel aktivite kalp hastalığı, inme, şeker hastalığı, safra taşı oluşumunun önlenmesi, kemik erimesi, meme ve bağırsak kanserinin önlenmesi ve tedavisi için bir koruyucu faktördür. Aynı zamanda yüksek tansiyon, aşırı kilo ve obezite gibi diğer önemli risk faktörlerini önlemeye yardımcı olur. Ruh sağlığının korunması, yaşlanmanın ve bunama başlangıcının gecikmesi ve yaşam kalitesinin artmasına katkı sağlar.

Yapılan yeni bir araştırmada, yeterince hareket etmemenin sigara içmek kadar sağlık için tehlikeli olabileceğini göstermiştir.

Gün içinde çok oturmak, uzun süre hareketsiz kalmak vücudun işleyişini çok olumsuz olarak etkiler. Yapılan araştırmalarda, kişinin sandalyesinden kalktığı anda kan şekerinin düzeldiği, kan kolesterolünün ve trigliseritlerin düşebileceği gösterilmiştir.

Lancet’te yayınlanan çalışma, 2008 yılında dünyadaki 5,3 milyon ölümün fiziksel hareketsizlikten kaynaklandığını tahmin etmektedir.

Evde hareketsiz kalmamak için neler yapabilirsiniz?

Pencerelerinizi sık sık açarak evinizi havalandırınız. Başınızı pencereden çıkartarak gün ışığı alınız.

Ev tipi trambolin üzerinde atlayın. Trambolin üzerinde atlama kemik yoğunluğunu artırdığından kemik erimesini önlemeye yardımcı olur, vücuttaki her hücreyi güçlendirir, lenfatik dolaşımı artırarak vücudun detoksifikasyonuna yardımcı olur. Enfeksiyonları ve hastalıkları önlemek için bağışıklığı güçlendirir, sindirimi ve bağırsak sağlığını geliştirir.

En sevdiğiniz müzik eşliğinde dans etmek için bahaneler yaratın. Dans etmek mutluluk hormonunu arttıracağından çevrenize de pozitif enerji saçmanızı sağlayacaktır.

Uzun süre oturduğunuzu hissettiğinizde çömelip zıplama veya squat egzersizi yapın. Bu enerjinizi arttırıp beyninize daha fazla kan akımını sağlayacaktır.

Tek ayak üstünde dengede durun (duvardan destek alabilirsiniz). Denge hareketleri kemikleri güçlendirir.

Yoga yaparak enerjinizi toparlayın, vücudunuzu yenileyin.

Su içme bahanesiyle mutfağa gidip gelerek yattığınız veya oturduğunuz yerden kalkın.

Şarkı söyleyerek zıplayın.

Hareketsizlik çok kötü bir hastalıktır. Bu hastalıktan kurtulmak için başlangıçta biraz kendinizi zorlayın, bahanelerinizi dinlemeyin. Tembellik insanlar ve toplumlar için mutsuzluk sebebidir. Hareket etmeyi alışkanlık haline getirin.

Atalarımızın dediği gibi “nerde hareket, orada bereket” vardır. Nerede ve hangi koşullarda olursanız olun, hareket etmek için her zaman bir neden bulabilirsiniz. Unutmayınız ki, hareket etmek hem fiziksel, hem de ruhsal sağlığınızın korunmasına yardımcı olacaktır.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı