REKLAMI GEÇ

GRİP VİRÜSÜ KAPIYI ÇALMADAN

16 Mart 2020 Pazartesi

Dünya’yı etkileyen yeni grip virüsü Koronavirüs 2019’un sonlarında keşfedildi. Bu durum “Dünya Sağlık Örgütü” ve “Sağlık Hastalık Kontrol Merkezleri” tarafından yakından izlenmektedir.

Koronavirüs solunum sistemini enfekte eden virüs tipleridir. Hem hayvanlarda hem de insanlarda bulunur. Hayvanlardan insanlara geçen virüs hayatı tehdit edecek duruma dönüşebilir, virüs tipini değiştirebilir ve başka dirençli virüs tipi oluşabilir.

Virüs enfeksiyonlarının belirtileri ateş, öksürük, nefes darlığı, boğaz ağrısı, baş ağrısı olarak kendini gösterir.

Koronavirüsü bazı hastalarda ölümcül sonuçlara neden olurken, bazılarında sadece gribe benzer belirtiler vererek geçip gitmektedir. Bunun nedenlerine bakalım.

Bağışıklık sisteminin zayıf olması virüsün atak etmesi için iyi bir ortamdır. Bağışıklık sisteminin zayıflığı, vücudun virüse karşı teslimiyetinin hızlanmasına neden olur. Bu da ölümlere ve hayatı tehdit edecek sonuçlara neden olabilmektedir.

Bilim adamları koronovirüsün bu tipi için grip aşısı ve yeni tedavi yöntemlerini araştırmaktadır. Normalde, grip virüsleri sıklıkla mutasyona uğrayıp şekil ve tip değiştirebilir. Böylece araştırmaların sürekli devam ediyor olması gerekecek.

Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilebilir ve korunmada etkili yöntemler neler olabilir?

Her an virüsle karşılaşabilecekmiş gibi önleminizi alınız.

Organizmayı virüslere karşı korumada oldukça etkili ve basit yöntemlerden biri, “nefesi burun”dan almaktır. Grip virüsü, hasta bir kişinin öksürdüğü, hapşırdığı ve hatta konuştuğu zaman bulaşan enfekte damlacıklar yoluyla yayılır. Damlacıklar bulunduğu yerden 15 m’ye kadar gidebilir. Bu damlacıklar o kadar küçüktür ki, bir kağıt veya kumaş maskesinin lifleri arasındaki boşluğa bile nüfuz edebilirler. Bu nedenle, bir grip salgını sırasında enfekte olmuş alanlardan kaçınmak ve virüsün vücuda girmesini önlemek neredeyse imkansızdır.

Virüsün vücuda giriş şekli fark yaratabilir. Virüslerin çoğu, burun mukoza zarında hayatta kalamaz. Bu zardaki bağışıklık sistemi, virüs için düşmanca bir ortam yaratır. Burnunuzdan nefes alırken, aslında vücudunuza giren havayı sterilize ediyor ve böylece hastalığa karşı bir kalkan oluşturuyorsunuz. Ayrıca, burun solunumu havayı ısıtır, nemlendirir ve genellikle vücudu korumak için mükemmel ortam hazırlar.

Ağzınızı mümkün olduğunca kapalı tutunuz. Ağız solunumu, gripten ve diğer birçok viral enfeksiyonlardan sıklıkla sorumludur. Ağız yoluyla içeriye alınan hava ısıtılamadığından ve vücut ısısına dönüştürülemediğinden savunma sistemini zayıflatarak hastalığın ortaya çıkmasına neden olur.

Ellerinizin kirli olduğunu hissettiğinizde 20 saniye ellerinizi sabunla yıkayınız.

Kapalı ve kalabalık yerlerden uzak durunuz.

Vitamin D seviyesini normalin üzerinde tutunuz.

Günde bir bardak sebze suyunu içmeyi alışkanlık haline getiriniz.

Taze meyve tüketiniz. Hatta meyveleri blendırdan geçirip sindirimi kolay hale getirerek tüketiniz.

Sıkça zerdeçal, zencefil, sarımsak, soğan, kırmızı pancar ve lahana tüketiniz.

İdrarınızın rengi açık sarı oluncaya kadar su içiniz.

Yeterli sürede ve derin uyuyunuz.

Yeterli gün ışığı alınız.

Mineral ve vitaminlerinizin savunma sisteminizi güçlendirecek seviyede olduğundan emin olunuz. Bunun için profesyonel yardım alabilirsiniz.

Vücudunuzu hareket ettiriniz, eğer mümkünse düzenli egzersiz yapınız.

Ne zaman virüs testi yaptırabilirsiniz?

Virüs testi enfeksiyonları teşhis etmeye ve hastalığın yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için kullanılır. Virüs testi; burun salgılarında, kanda veya diğer vücut sıvılarında virüsü arar.

Ateş, öksürük, nefes darlığı gibi enfeksiyon belirtileriniz varsa ve yakın zamanda dünyanın enfeksiyon oranlarının yüksek olduğu bölgelerine seyahat etmişseniz ve bu alanlardan birine seyahat eden biriyle yakın temasınız varsa test yaptırmanız gerekebilir.

Ateş, öksürük, nefes darlığı semptomlarınız varsa ve enfeksiyon oranlarının yüksek olduğu bölgelere seyahat etmediyseniz veya bu bölgelere seyahat eden birisiyle yakın temasta olmadıysanız, bu yeni virüslerden birine sahip olmanız pek olası olmayabilir. Grip gibi başka bir virüs türü de olabilir.

Panik yapmadan, her an virüsle karşı karşıya kalabileceğinizi düşünerek hareket etmek, hem kendinizi hem de başkalarını koruma bilinçliliğine sahip olmak korunmada önemlidir. Bağışıklık sisteminizin güçlü olması; yaşam tarzının değişikliği, stresin azaltılması, iyi beslenme, derin uyku, burundan ve diyaframdan nefes alma, yeterli su tüketimi, yeterli gün ışığının alınması ile mümkündür. Çocuklarınıza el yıkamayı, burundan nefes almayı ve mümkün olduğunca ağızlarını kapalı tutmalarını öğretmek, hasta veya enfekte olduğu düşünülen kişilerle temas etmemelerini sağlamak hastalığın bulaşmasını önleme bilinçliliğini arttırmada etkili olacağına inanıyorum.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı