REKLAMI GEÇ

GÜNDE BİR KAPSÜL EGZERSİZ

8 Temmuz 2019 Pazartesi

Egzersiz, kalp atış hızını dinlenme anının ötesinde artıran, eklem-kemik ve kas iskelet sisteminin, olabildiğince ideal şartlarda ve istenilen seviyelerde arttırılmasıdır. Fiziksel ve zihinsel sağlığı korumanın önemli bir parçasıdır.

Günümüzde teknolojinin ilerlemesi rahatlığı da beraberinde getirmiştir. Bu durum hem hayatı kolaylaştırmakta, hem de hareketsizliliği ve mücadele ruhunu kaybetmeyi neden olmaktadir. Fiziksel ve zihinsel hareketsizlik bir çok sağlık sorunuyla karşımıza çıkmaktadır. Aşırı şişmanlık, Alzhemır, özellikle depresyon gibi ruhsal sorunlar, hormonal problemler, kalp, damar, şeker hastalıkları, kemik erimesi, yüksek tansiyon, kanser …  erken yaşta ölüm riskini arttirmıştır.

Bilimsel araştırmalarda, genellikle kalp hastalığı, felç tedavisi ve diyabetin önlenmesinde ilaçların yanı sıra, düzenli egzersizin ilaçlar kadar etkili olduğu gorulmustur. Yeterli ve düzenli egzersizin yaşamı uzatabileceği ve yaşlanmayı geciktirebileceği sonucuna varilmistir.

NE KADAR EGZERSIZ YAPILMALI?

Ne kadar fazla, düzenli ve yeterli fiziksel aktivite yapılırsa sağlık için o denli yararlidir. Haftada en azından 1000 kilokalori yakacak kadar fiziksel aktivite yapılması uzmanlar tarafından önerilir. Bu haftanın 5 günü günde bir saat tempolu yürüyüşe denk gelmektedir. Her gün bir saat tempolu yürüyüş sağlık için daha da etkilidir.

Günlük hayatın koşuşturması, stresi ve zamansızlık egzersiz yapmamak için bir neden olarak karşımıza çıkmaktadır. Egzersiz yapma alışkanlığının olmaması da egzersizin önemini ön plana çıkartmayı engeller.

BU DURUMDA NELER YAPILABILIR?

İşe ve alışverişe arabayla gitmek zorunda değilseniz yürüyerek gidin.

Asansör kullanmak zorunda değilseniz merdivenleri kullanın.

Bütün gün masa başında çalışıyorsanız arada ayakta çalışın, kan dolaşımını arttırmak için masaya tutunarak oturup kalkın, bacaklarınızı masa altında gerin, bisiklet çeviriyormuş gibi egzersiz yapın.

Televizyon karşısında yatarak zamanınızı geçiriyorsanız, yattığınız yerde karın kaslarını geliştiren hareketler, diyafram nefes egzersizleri çalışın, derin nefes alıin, su içmek bahanesiyle mutfağa gidin, evin içinde kısa yürüyuüşler yapın.

Düzenli ve yeterli egzersiz güçlü bir ilaçtır. Fiziksel aktivitenin, her gün düzenli ve kişiye göre uygun dozda kapsül olarak alınması, yukarıda bahsettiğim bir çok kronik hastalıkların önlenmesinde etkilidir. Yaşlanmayı yavaşlatmaya da katkı yapar.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı