REKLAMI GEÇ

GÜNEȘ KREMLERİNE DİKKAT

3 Ağustos 2020 Pazartesi

Hava sıcaklarının arttığı ve güneş ışınlarının dik geldiği şu yaz günlerinde güneş kremleri de güneşin yakıcı etkilerinden korunmak için sık olarak kullanılmaktadır.

Güneş kremi, güneşin zararlı etkenlerinden koruyucu olarak bilinir. Bu koruyucular losyon, sprey, jel, köpük gibi çeşitli şekillerde kullanılarak, güneşin ultraviyole (UV) radyasyonunun bir kısmını emen veya yansıtan bir topikal ürün olarak kullanılır.

Yeni yapılan araştırmalarda, güneş koruyucu ürünlerdeki bazı bileşenlerin vücutta sağlıksız seviyelerde birikebileceğini göstermiştir. İncelenen kimyasallar; avobenzon, oksibenzon, oktocrylene, homosalate, oktisalate ve oktinoxate. Bu bileşenlerin bazıları güvenli kabul edilen orandan daha yüksek seviyelerde hücrelerde birikebileceğine dikkat çekilmektedir. Güneş koruyucu kimyasalların tümünün uygulamadan 7 gün sonra hala güvenlik seviyelerinin üzerinde olduğu ve 21. günde olması gereken eşiğin üstünde olduğu görülmüştür.

Güneş kreminin içindeki aktif bileşenlerin kanda mililitre başına 0.5 nanogram veya daha yüksek bir seviyede bulunursa kanser riskini arttırabileceği, doğum kusurları ve hormonal bozukluklara yol açabileceği ve üreme organlarına zarar verebileceğine dikkat çekilmiştir.

Güneşten korunmak amacıyla koruyucuların sık kullanılması, güneş ışığının çoklu faydalarından yoksun kalınmasına neden olmaktadır. Bunlardan biri D vitamini üretimidir. Güneşten kaçınmak D vitamini eksikliğinin nedeni olabilmektedir. Güneş yanığından kaçınmak önemlidir ve bunu yapmanın en iyi yolunu belirlemeye dikkat edilmelidir. Açıkçası, içinde güvenli olmayan kimyasallar varsa, güneş koruyucuları kendi tehlikeleriyle birlikte gelir. Güneşten tamamen kaçınmak da D vitamini eksikliklerine neden olabilir. Bu da kanser, multipl skleroz, diyabet, kardiyovasküler hastalık, otizm, Alzheimer gelişimi riskini arttırabilir.

Eğer bir güneş kremi kullanmak istiyorsanız, güneş ışığında stabil olduğu ve UVA ışınlarından en iyi korumayı sağladığı için, nano ölçekli olmayan çinko oksit içeren bir losyon veya krem tercih edilmelidir. Ikinci en iyi seçenek nano ölçekli olmayan titanyum dioksittir.

Bilinçsiz kullanılan güneş kremleri koruma yerine hormonal problemler, kanser, doğum kusurları ve cinsel organlara zarar verebilir. Yeterli alınamayan güneş ışığı da kanser, Alzhemır gibi birçok hastalığın oluşma riskini arttırır. Cildinize uyguladığınız kremlerin doğru seçenek olduğundan emin olduktan sonra, doğru zamanda bilinçli uygulamak sizi yukarıda bahsettiğim sağlık sorunlarından uzak tutacaktır.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı