REKLAMI GEÇ

HAREKET EDİN ÖMRÜNÜZÜ UZATIN

24 Aralık 2018 Pazartesi

Egzersiz, hastalıkları önleme yöntemlerinin ve sağlıklı yaşamanın temel taşlarından biridir. Fiziksel ve akıl sağlığı için kaçınılmazdır.

Gün içinde uzun süre oturmak ve hareketsiz kalmak; boyun, bel ve sırt ağrılarına, varis, toplar damarda pıhtı oluşması (derin ven trombozu), kemik erimesi, kalp hastalığı, ruhsal bozukluklar, depresyon, Alzheimer, kanser, şişmanlık, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, sindirim sistemi problemleri, kabızlık, alerji gibi hastalıkların ve erken ölüm riskinin oluşmasını arttırır.

Yapılan çalışmalarda, uzun süre (12 saatten fazla) hareket etmeyenlerde ve masa başında oturanlarda erken ölüm riskinin arttığı da görülmüştür.

25 yaşından sonra televizyon karşısında hareketsiz geçirilen bir saatlik sürenin ömrü 20 dakika kısalttığı belirtilmektedir.

120.000’den fazla hastanın üzerinde yapılan araştırmaya göre, kardiyovasküler fitness (kardiyo) eksikliğinin sigara, kalp hastalığı ve yüksek tansiyona göre daha fazla erken ölümlere neden olabileceği gösterilmiştir.

Riski azaltmak için neler yapılabilir?

Uzun süre oturuyorsanız, yatarak televizyon karşısındaysanız veya oturarak masa başında çalışıyorsanız, her saat başı 10 dakika ayağa kalkıp yerinizde hareket edin, gerinin, esneyin veya biraz dolaşın ve su için.

Yerinizden kalmak ve hareket etmek için neden yaratın.

Oturma posizyonunuzun doğru olduğundan emin olun. Bu durumda otururken kaslar doğru kullanılacağından boyun, sırt, bel ve bacak ağrılarının oluşma riski azalacaktır. Otururken uzun süre bacak bacak üstüne atmayın.

Telefon konuşmalarınızı ayakta veya dolaşarak yapmayı tercih edin.

Masa başında çalışıyorsanız zaman zaman ayakta çalışabilmek için yükseltilebilen hareketli çalışma masasını tercih edin.

Hastalıkların önlenmesinde ve kontrolünde, haftada 2,5 saat orta seviyede aerobik egzersiz yapılması, haftada iki veya daha fazla kuvvet (kendi vücudunuzu kaldırabilirsiniz) egzersizi yapılması önerilir.

Gün içinde daha az oturun, daha fazla hareket halinde olun.

Doğru ve dengeli beslenmenin yanı sıra, gün içinde aktif olmak, düzenli ve doğru egzersiz yapmak sağlıklı ve uzun ömürlü yaşama katkıda bulunacaktır.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı