REKLAMI GEÇ

HER ȘEYE MAYDANOZ OLUR

11 Ocak 2021 Pazartesi

Halk arasında « her şeye maydanoz olma », fikrin sorulmadan bir beyanda bulunma denir. Şaka bir yana, sağlığımız için durum biraz farklı.

Maydanoz genellikle yemekleri süslemek ve lezzeti arttırmak için kullanılır. Salataları, çorbaları, sosları ve sandviçleri renklendirir. Ferahlatıcı bir tada sahip, hoş kokulu, yeşil bir bitkidir. Çeşitli zengi vitamin ve mineralleri içerir. Mutfaklarda kullanım alanı oldukça geniştir. Bu nedenle, bugün maydanoz çayının sağlığa olan faydalarından sözetmek istiyorum.

Maydanoz çayı, maydanoz bitkisinin taze veya kurutulmuş yapraklarından yapılan bitkisel bir infüzyondur. Yaprakların doğal olarak parlak ve acı bir tadı olduğundan, bazen tatlandırıcı eklenir. Kaynatılmış sıcak suda demlendirilen maydanoz içerisinde A,C, K vitaminlerini, folat, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, bakır, manganez gibi mineralleri, antioksidan ve polifenolleri içerir.

Maydanoz bu içeriğinden dolayı vücudu detoksifiye eder. Doğal idrar söktürücü özelliği nedeniyle, maydanoz yaprakları vücuttaki toksinlerin idrar yoluyla atılmasına yardımcı olabilir. İltihap kurutucu ve böbrekleri koruyucu etkisi vardır.

Yapılan araştırmalarda, kanser riskini azaltabileceği ve var olan kanserin çoğalmasını geciktirdiği gösterilmiştir. Savunma sistemini güçlendirir.

Kaynatmadan yapılan maydanoz çayı, A vitamini alınmasını sağlar. Vitamin A cilt güzelliği için önemlidir.

Karındaki sişkinliği ve böbrek taşı riskini azaltır .

Sağlıklı karaciğer fonksiyonunu sağlar. Karaciğeri korur.

Kan basıncını düzenler.

Maydanoz çayının yukarıdaki sağlık üzerindeki etkilerinden yararlanmak için bir tutam (50 gr) taze maydanoz yapraklarını kaynamış suya koyup, 5 dakika demleyin. Isteğe göre limon, bal veya stevia eklenebilir. Günde aç karna bir su bardağı içmek yeterlidir.

Maydanoz çayı ile maydanozun sağlık üzerindeki azami etkisinden kolayca yararlanabilirsiniz. Sağlığınıza ve cildinize katkıda bulunabilirsiniz. Her zaman olduğu gibi, « çoğu zarar, azı karar » düşüncesinden hareketle günde bir su bardağı aç karna içmeniz yeterli olacaktır.

Sağlıklı ve güzel günlere …

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı