REKLAMI GEÇ

HORLAMAYA PAYDOS DİYEBİLİRSİNİZ

29 Ekim 2018 Pazartesi

Birçok kişide görülen horlama, uyku bozukluğuna ve sağlık sorunlarına neden olan etkenlerden biridir.

Nefesle alınan hava burun, dil, boğaz ve yumuşak damaktan geçerek akciğerlere ulaşır. Uyku sırasında buradaki kaslar gevşer ve hava yolu girişini daraltır. Bu daralma yumuşak dokuların hareketini sağlayarak sese neden olur ve buna da horlama denir.

Daha çok erkeklerde görülse de menopozdan sonra kadınlarda da sıkça görülen bir durumdur.

Genetik, aşırı kilo alma (özellikle boyun ve göbek çevresi yağlanma), alkol, sigara, hareketsizlik, burun tıkanıklıkları, ağızdan nefes alma, alt çenenin geride olması, dil ve boğaz kaslarının zayıflığı, sırt üstü uyuma horlamanın en önemli nedenlerindendir.

Horlama kalp hastalığı, tansiyon yüksekliği, boyun damarlarında sertleşme, felç ve Alzheimer riskini arttırır. Davranış bozukluğu, depresyon, yorgunluk, endişe, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, baş ağrısı gibi durumlara neden olabilir. Kısacası kalp-dolaşım sistemi ve beyinle ilgili hayati önem taşıyan hastalıkların oluşma riskini arttırır.

Araştırmalarda ağız ve boğaz (orofarangeal) egzersizlerin 3 ay her gün düzenli yapılması, horlamayı %59 ve horlama sesinin şiddetini de %36 azalttığı gösterilmiştir.

Horlama nasıl azaltılabilir?

Sağlıklı ve doğru kilonuzu bularak orada kalın. Boyun ve karın yağlanmasına neden olabilecek etkenleri ortadan kaldırmak için sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve hormonların dengesi özellikle tiroid bezinin normal çalışması önemlidir.

Sırt üstü yatmayın, yan tarafınıza dönerek başınız kalp seviyesinin üstünde uyuyun.

Ağızdan nefes almayın. Uyurken ağızdan nefes almayı engellemek için ağzınızı medikal bantla kapatabilirsiniz. Bu yöntem aynı zamanda burun deliklerinin de açılmasını sağlayacaktır.

Burun tıkanıklığı varsa nedenin (yapısal bozukluklar, alerji) araştırılması gerekir. Özel nefes teknikleri ile burun delikleri açılabilir.

Akupunktur, diyafram nefesi ve aromaterapi (ökaliptus, lavanta yağı gibi) horlamayı azaltmada etkili olabilir.

Çene bozukluklarında diş hekimleri tarafından, dilin geriye gitmesini engelleyen ve çeneyi öne doğru iten ağız içi aletler uygulanabilir.

Horlamanın ileri seviyelerinde uyku laboratuarı tarafından uyku incelemesi yapıldıktan sonra tedavi yöntemi seçilmelidir.

Unutulmamalıdır ki horlamaya asıl neden olan etkenler; aşırı kilo alma, üst solunum yollarındaki kasların zayıflığı ve uyku sırasında bu kasların daha da gevşemesini sağlayan alkol, sigara, uyku ilaçlarının kullanılması gibi nedenler ortadan kaldırılmazsa ister geçici çözümler (ağız içi aletler), ister cerrahi çözümler uzun dönemde çözüm getirmeyecektir.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı