REKLAMI GEÇ

KAHVE İÇMEDEN ÖNCE …

29 Aralık 2020 Salı

Kahvenin Türk kültüründe çok önemli bir yeri ve geleneği var. Nice güzel sohbetlerin başlamasına vesile olmuştur. Kahve sadece bir içecek olmaktan çıkıp, “kahvenin 40 yıl hatırı vardır” dediğimiz bir kültüre dönüşmüş.

Kültürümüzün bir parçası olan kahvenin diğer genel içeceklere göre, 4 ila 46 kat daha fazla antioksidan gücü vardır. Ferrik Indirgeme Antioksidan Gücünü (FRAP) ölçen bir araştırma çalışması, güçlü kahvenin kırmızı şaraptan 4,1 kat, yeşil çaydan 7,2 kat ve siyah çaydan 12,8 kat daha fazla antioksidan içerdiğini belirtmiştir. Ne var ki, tüm kahve çeşitleri aynı özellikte değildir.

Bazı kahve çeşitlerinin asidik (PH 4,85) değeri fazladır. Halbuki, dişler 5.5 PH’ta çürümeye başlar. Geleneksel kahvenin tek sorunu sadece asidik olması değildir. Yapılan araştırmaya göre, test edilen kahve örneklerinin % 91,7’sinin küf içerdiği görülmüştür.

Bununla birlikte, iyi kalite kahve bağışıklık sistemini destekleyebilecek güçlü antioksidanlar ve içteki iltihabı azaltabilecek, hastalıklara karşı koruyabilecek diğer aktif maddeler içerir. Koyu kavrulmuş kahve DNA ipliklerinde kırılmayı azaltır. Hücrelerin DNA’sının zarar görmesi kansere neden olur. Iyi kaliteli kahve tüketimi bağırsak kanser riskini % 26 azaltabilir.

Kahvenin sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden yararlanmak için, şu özelliklere sahip olmalıdır:
Az asidik, PH’i yüksek, dişlere ve sindirime zarar vermeyen özelliğe sahip olmalı.
Diğer muadil içeceklere göre, 4 – 46 kat daha fazla bağışıklık sistemini güçlendirici zengin antioksidanlar içermeli.
Genetiği oynanmamış GDO’suz, kimyasal ve tarımsal ilaçlar içermeyen, sertifikalı organik ve güneşte kurutulmuş olmalı.
Taze kavrulmuş olmalıdır. Kavrulan kahveler ışık, ısı, nem ve oksijene karşı hassastır. Kavrulan kahve kısa sürede tüketilmeli veya sıcak olmayan ortamda, hava almayan ve ışıktan koruyan kutular içinde saklanmalıdır.

Organik kahvenin sağlık üzerindeki olumlu etkilerinin olduğu açıktır. Asidik, kalitesi, saklama şartları iyi olmayan ve küf içeren kahve tüketilmesi ise, yarar yerine vücuda zarar verecektir. Kahvenin tadı kahvenin kalitesi hakkında bilgi verebilir. Kokusunu ve tadını beğenmediğiniz kahveyi içmemenizi öneririm.

Sağlıklı ve güzel yeni bir yıla…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı