REKLAMI GEÇ

KAN ȘEKERİ KONTROL EDİLEBİLİR

21 Ekim 2019 Pazartesi

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en çok sevilerek yenilen unlu, şekerli mamuller ve tatlandırıcılarla-renklerle zenginleştirilmiş hazır gıdalardır. Bunlar birçok kişinin vazgeçemediği gıdalardır.

Bu gıdalar ağızdaki tat duyusunu ve vücuttaki kimyasal yapıyı değiştirdiği için alışkanlık yapar. Vücut bir süre sonra zevk aldığı bu tatları ister. Etrafınızda “Ekmeği bırakamıyorum, tatlısız yaşayamam…” diyen insanları eminim çok görmüşsünüzdür.

Vücudumuzun, her ortama uyma (adaptasyonu) gücü vardır. Neye alıştırırsanız onu ister. Ancak bu istekleri yerine getirmek ve anlık zevklerin peşinde koşmak, başlangıçta zevkli olsa da zaman içinde vücut dengesini, hücrelerin bütünlüğünü bozar. Bu bozukluk başta kalp ve damar hastalıkları, şeker hastalığı, kemik erimesi, Alzhemır, uyku bozuklukları, hormon dengesizliği, erken yaşlanma, cilt kırışıkları, sindirim sistemi bozuklukları, konsantrasyon sorunları, depresyon, stress, yorgunluk, kas ve eklem ağrıları gibi ciddi hastalıkların oluşmasına zemin hazırlar.

Kan şekerini arttırmayacak şekilde beslenmek, genel sağlığın korunmasında en önemli koşulların başında gelir.

Tüketilmesi önemli, yüksek besin değerine sahip gıdalarla beslenmek kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olur.

Nedir bu önemli gıdalar?

Zeytin yağı: Zeytin yağının ısıtılmadan taze olarak kullanılması önemlidir.
Zeytin; tuz miktarı az ve kimyasal maddeler kullanılmadan tatlandırılmış zeytinlerin tüketilmesi kan şekerinin düzenlenmesinde, ısı ve ışığa maruz kalmamış soğuk sıkım sızma zeytin yağ gibi etkilidir.

Avakado: Süper besin olarak kabul edilir. Hem genel sağlığın korunmasında hem de kan şekerinin düzenlenmesinde önemli yeri vardır.

Limon: İçerisindeki özel asitler sindirimi kolaylaştırır, kan şekerini dengeler, vücudun temizlenmesini sağlayarak enerji verir, yağların yakılmasını hızlandırır, cildin güzelliğini ve tazeliğine katkıda bulunur.

Elma sirkesi: Sindirimi kolaylaştırır, yağların yakılmasını hızlandırır ve kan şekerinin dengede olmasını sağlar.

Zerdeçal: İnsülin direncini kırabilecek özelliği vardır. Kan şekerinin ani yükselişlerini engeller ve karaciğerin iyi çalışmasını sağlar,

Tarçın: Tarihte altından bile daha değerli olarak kabul edilmiştir. Hem kan şekerinin düzenlenmesinde, hem de kolesterolün düşürülmesinde, sindirimin iyileştirilmesinde, kas ve eklem ağrılarının azalmasında, kan dolaşımının artmasında, adet sancılarının azalmasında çok önemli yeri vardır.

Hindistan cevizi yağı: İçerisindeki önemli özellikler kan şekerinin denge de kalmasını sağlar. Isıya dayanıklı olduğu için yemek pişirirken kullanılabilecek en iyi alternatiftir.

Yumurta: Doğal ortamda yetişen gıdalarla beslenen tavuk yumurtasının besin değeri çok yüksektir. İyi huylu (HDL) kolesterolün arttırılmasında, göz sağlığının korunmasında, şeker hastalığı riskinin azaltılmasında, kan basıncının düşürülmesinde, kas gücünün arttırılmasında önemlidir.

Tereyağ: Doğal ortamda yetişmiş hayvanların sütünden yapılmış tereyağı içerisindeki yüksek mineral, vitamin A ve özel yağ asitleri, vücudun iltihaplanma riskini azaltır, kan şekeri dengesini sağlar.

Saf kakao: Zengin mineral ve antioksidan özelliği vücudun şekere özlemini azaltır, metabolizma hızını arttırır, kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olur.

Siyah kahve: Bir fincan sabah içilen organik siyah kahve, kan şekerinin dengesini sağlarken, kalp ve damar hastalıkları, inme, Parkinson, kanser gibi kronik hastalıkların oluşma riskini azaltır.

Yeşil çay: İçerdiği yüksek antioksidanlar kan şekerinin düzenlenmesini sağladığı gibi, vücut yağlarının yakılmasında, cilt güzelliği ve alerji oluşma riskini azaltır.

Kan şekerinin kontrolü sağlıklı olmanın temel koşuludur. Vücudunuzun yapısına göre, ne kadar düşük miktarda karbonhidrat yerseniz ve yukarıda bahsettiğim besin değeri yüksek gıdaları yeterli miktarda düzenli olarak tüketirseniz, hem kan şekerinizi kontrol altına alabilir, hem de kronik hastalıkların oluşma riskini azaltmış olursunuz.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı