REKLAMI GEÇ

KARANFİLLE İYİ HİSSEDİN

2 Mart 2020 Pazartesi

Karanfil tüm dünyada en sevilen ve en çok kullanılan baharatlardan biridir. En fazla Endonezya, Srilanka, Brezilya ve Tanzanya’da yetişmektedir.

Farklı tadı ve aroması, yemeklere, tatlılara ve hamur işlerine eşsiz bir lezzet derinliği kazandırır. Aroması ve tadının özelliğinin yanı sıra, A,B, C, E, K vitaminleri, sodyum, potasyum, demir, kalsiyum, magnezyum, selenyum gibi mineraller ve diğer besinleri içerir. Bu özelliği birçok rahatsızlığın giderilmesinde destekleyici tedavi olarak kullanılmasını sağlar.

Sağlık yararlarından bazıları şunlardır:

Soğuk algınlığı tedavisinde yardımcı olur. Balgam söktürücüdür. Karanfil iltihabı azaltmaya ve mukusu atmaya yardımcı olabilir. Boğazı yatıştırarak öksürüğün azaltmasına katkı sağlar.

Bağışıklık sistemi işlevini artırır. Yüksek miktarda antioksidan içerir.

Ağız hastalıklarını tedavi eder. Nefesi tazelemesinin yanı sıra karanfil, diş eti iltihabı ve periodontit gibi oral durumların tedavisine yardımcı olabilir. Karanfilin antibakteriyel özelliği, bakterilerin ağız içine yayılmasını en aza indirmeye yardımcı olur.

Sindirimi destekler. Karanfil, yiyeceklerin daha iyi sindirilmesine yardımcı olan mide asitlerinin üretimini destekler. Hazımsızlık ve hazımsızlığı en aza indirir. Sindirim sistemindeki gazı azaltır. Bağırsak hareketlerini arttırdığı için kabızlığı önleyebilir.

Anti-inflamatuar, antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Vücudun enfeksiyonlar ve iltihaplanmalarla baş etmesine yardımcı olabilir.

Doğal bir anti-parazit (bağırsak solucanlarını öldürür) işlevine sahip olduğu düşünülmektedir.

Karanfil, kemiklerdeki kemik yoğunluğunu ve mineralleri arttıran özel maddeler açısından zengindir. Bu da kemiklerin güçlü olmasını sağlar.

Karanfilin, libidoyu artırarak, özellikle erkeklerde cinsel sağlığı iyileştirdiği söylenir.

Yemek ve tatlılar dışında karanfili alternatif olarak aşağıdaki durumlarda da kullanabilirsiniz:

Sivilce oluşumunu engeller. Öğütülmüş karanfili, bal ve birkaç damla limon suyu ile maske yapabilirsiniz. Yüzünüzde 20 dakika kadar tutun ve durulayın.

Ağız gargaralarının ağızda bıraktığı kimyasal tatlardan bıktıysanız, tamamen doğal bir alternatif olarak karanfile geçiş yapabilirsiniz. Karanfil sadece nefesinizi tazelemekle kalmayarak aynı zamanda, anti-inflamatuar ve antibakteriyel faydalar da sağlayacaktır. Doğal karanfil gargaraları genellikle eşit miktarda su, karanfil, biberiye ve nane gibi diğer bitkilerin bir karışımından oluşur.

Karanfil yağı, diş ağrıları için doğal bir ağrı kesici olarak kullanılabilir. Bunun nedeni, ortaya çıkan ağrı ve rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olan doğal anestezik özelliğe sahiptir.

Baş ağrısını hafifletmek için karanfil kullanılabilir

Kimyasal bazlı spreylere daha doğal ve daha güvenli bir alternatif için portakal ve karanfil içeren kendi doğal hava koku gidericinizi yapabilirsiniz. Portakal kabuklarını birkaç parça karanfil ile kaynatın ve kaynamaya bırakın. Kaynayan karisimin kokusu, evinizdeki davetsiz ve keskin kokulardan arındıracaktır.

Karanfil yanlış saklandığında aroma ve lezzetini kaybedebilir. Bundan dolayı serin, karanlık ve kuru bir yerde saklandığında kolayca bozulmaz.
Karanfilin fazla kullanılması kan akışını arttıracağından, kanı sulandıracağından kanamaya neden olabilir. Ameliyattan birkaç hafta önce karanfil kullanımının durdurulması tavsiye edilir. Kan şekerinin düşmesine neden olabileceğinden şeker hastalarının kan şekerini kontrol etmeleri önerilir.

Düzenli olarak günde sadece 2-5 adet karanfilin yemeklerde, çiğneyerek veya çay olarak tüketilmesi yukarıdaki özelliklerinden yararlanılmasını sağlayacaktır.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı