REKLAMI GEÇ

KEMİK ERİMESİNDEN KENDİNİZİ KORUYUN

10 Aralık 2019 Salı

Kemikler vücudumuzun yapı direkleridir. Kemik dinamik ve canlı bir dokudur. Sağlıklı kemikler, eski kemik hücrelerinin yerine hemen yenilerini yaparak kendini tamir eder. Böylece, her zaman kemiklerin güçlü olması sağlanır.

Bir erişkin iskeleti toplam 213 adet uzun (kol-bacak), kısa (omurlar, el-ayak) ve yassı (kafatası, leğen kemikleri, göğüs ve kürek) kemiklerden oluşur.

Kemikler çeşitli şekillerde sıralanarak vücudun yumuşak kısımlarına destek olurken, birleşerek nazik organların koruyucusu, hareketli organlar için de kaldıraç görevi görür.

Kemikler 30 yaş civarında çok güçlüdür. Yaşla birlikte hormonların azalması, yeterli besin maddelerinin alınmaması, kas kaybı ve yetersiz egzersizle kemikler güçlü özelliklerini kaybederek, gözenekli hale gelir ve kemiklerde erime (osteoporoz) ortaya çıkar. Kadınlarda menopozdan sonra kemik erimesi daha sık görülür.

Kemik erimesi başlangıçta fark edilemeyebilir. Ancak kemiklerde oluşan kırıklar, vücut duruş bozuklukları ve duruş bozuklukları nedeniyle omurlardaki değişikliklere bağlı, geçmeyen sırt ağrılarıyla fark edilebilir.

Kemiklerde ne kadar erime olursa o kadar da kırılma riski artar. Genelde kemik erimesi yüksek olanlarda, kas gücü kaybı da vardır. Bu nedenle, ufak bir darbede bile düşmelere neden olur. Bu da kalça, bel gibi ciddi kırıklar oluşturur.

Kemik erimesi ortaya çıkmadan, kemik erimesinden korunma ve önleme yöntemlerini uygulamak önemlidir. Bu yöntemler nelerdir?

Uzun sure oturmaktan kaçının ve her gün mümkün olduğunca fazla egzersiz hareketi yapın. Etkili kas gücünü ve dengeyi arttıran egzersizler korunmada önemlidir. Örneğin yoga, yürüyerek lunge hareketi, zıplama, koşu, ip atlama, tempolu dans etme, merdiven çıkma, tırmanma, tenis gibi kemiğe direnç gösteren egzersizler düzenli yapılmalıdır. Yüksek etkili egzersizler kemikleri güçlendirmeye yardımcı olur. Kuvvet antrenmanı yapmak kemik erimesine bağlı kırıklardan koruyacaktır.

25-50 yaş kadınlar arasında yapılan araştırmada, günde 2 defa bir kutu üzerinden en az 10 kez atlayan kadınlarda 4 ay içinde kalça kemik yoğunluğunun önemli derecede artarak güçlendiği ve hatta 20’den fazla atlayanlar da bu oranın daha fazla olduğu gösterilmiştir.

Yapılan araştırmada, haftada en az dört kez hızlı bir şekilde yürüyen menopozdaki kadınların, daha az, daha yavaş veya hiç yürümeyen kadınlara göre çok daha düşük kalça kırığı riskine sahip oldukları tespit edilmiştir.

İşlenmiş gıdalar, sodalı, şekerli içecek ve gıdalar, vücudumuzda zamanla kemik yoğunluğunu azaltan biyokimyasal ve metabolik koşullar üretir. Bu nedenle, işlenmiş gıdalardan kaçınmak kesinlikle çok önemlidir.

Taze sebze tüketiminizi artırın. Günlük ihtiyaç duyduğunuz miktarda sebze yemeyi zor buluyorsanız, sebze suyunu deneyebilirsiniz.

Bazı besin eksiklikleri zayıf ve kırılgan kemiklere neden olur. Bunlardan en önemlileri; hayvansal bazlı omega-3 yağları, kalsiyum, D ve K2 vitaminleri ve magnezyumdur. Bunlarda eksiklik varsa takviye edilmelidir.

Kemik erimesi yaşam tarzı değişiklikleri ile önlenebilir. Başka bir deyişle, etkili egzersiz, doğru beslenme, yeterli besin destekleriyle kemik erimesinin önlenebileceğini unutmayalım.

Sağlıklı ve güzel günlere …

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı