REKLAMI GEÇ

KULAKLAR ÇINLAMASIN

16 Eylül 2019 Pazartesi

Kulak çınlaması günümüzde oldukça yaygın olarak görülmektedir. Ciddi bir sorun olarak görülmese de yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.

Kulak çınlamasının nedenleri farklı olabilir. Dış, orta ve iç kulaktaki sorunlar, kulak zedelenmesi, işitme siniri ve kulak içi dolaşım bozukluğu, yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan işitme kaybı, TME (çene eklem hastalığı) ve dışarıdan kullanılan ilaçlar kulak çınlamasına neden olur.

Bu yazıda sadece ilaçların neden olduğu kulak çınlamasından bahsedeceğim.

Kalp hastalıkları, vücutta ortaya çıkan iltihaplanmalar, kanser, depresyon ve ağrılar için kullanılan aspirin, bazı antibiyotikler ve depresyon önleyiciler, idrar söktürücüler, kemoterapi gibi bir çok ilaçlar kulak çınlaması ve denge bozukluklarına neden olabilmektedir. Bu ilaçların uzun süre kullanılması da kulakta kalıcı ve tedavisi mümkün olmayan zararlara neden olmaktadır.

Bunlar ototoksik “kulak zehirlenmesi” ne neden olan ilaçlar olarak bilinir. Bir ilacın kulak zehirlenmesine neden olduğunun ilk göstergesi, kulak çınlamasının ortaya çıkmasıdır. Ne yazık ki, işitmede azalmaya ve kulak çınlamasının şiddeti belirginleşinceye kadar tespit edilmesi zor olabilir. Ayrıca denge bozuklukları da hissedilebilir. Çoğu zaman vücut, denge bozukluğuna uyum sağlayabilse de kulak çınlaması kalıcı olabilir.

İlaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuzla ilacın yan etkilerini konuşun ve anlayın. Hastalığınızın alternatif tıpla tedavisinin mümkün olup olmadığını araştırın. Unutmayın ki, kulak çınlamasının yaratabileceği işitme eksikliği, baş dönmesi sizin sosyal yaşantınızdan geri çekilmenizi ve gereksiz duygusal sorunlar yaşamanıza neden olabilir.

Bu nedenle, ilaçların yan etkilerinin doğrudan yaşam kalitesini etkilediğini ve birçok durumda ilaç kullanmadan güvenli alternatif çözümler olduğunu da unutmayın.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı