REKLAMI GEÇ

LENFLERİNİZİ TEMİZLEYİN

22 Haziran 2020 Pazartesi

Lenfatik dolaşımın arttırılması ve akışının pürüzsüz olması vücut sağlığının korunmasında oldukça etkilidir.
Lenfatikler, bağışıklık sistemini destekleyen bir organ sistemidir. Vücudu iltihap ve hastalıklardan korumak için çok önemlidir. Lenfatik sistemi tıkanırsa vücudu etkili bir şekilde koruyamaz. Bu nedenle, vücudun kansere, enfeksiyonlara ve hastalığa yatkın hale gelmesine neden olur. Bu system, vücut sıvı seviyesini yani iç drenaj sistemini dengede tutar.
Lenf damarları kan damarlardan daha küçüktür. Protein molekülleri, şeker, tuz ve diğer maddelerin yanı sıra lenf adı verilen sulu bir sıvı taşırlar.
Lenf dolaşımını etkileyen nedenler nelerdir?
Kronik stres, çoğu kronik sağlık sorununun ana nedenlerinden biridir. Ayrıca lenf tıkanıklığına neden olabilir.
Kronik hastalıklar lenf dolaşımını olumsuz etkileyerek tıkanıklığına neden olabilir. Vücut kronik iltihap ve mikroplarla savaşırken, bu savaştan galip gelmek için özel kan hücreleri salgılar.  Bu hücrelerin fazlalığı lenf düğümlerini doldurur ve şişlik yaratabilir.
Lenf tıkanıklığının bir başka nedeni sindirim dengesizliğidir. Sindirim dengesizlikleri bağırsak hücrelerini tahriş edebilir. Bu da lenf tıkanıklığına neden olabilir. Bağırsak sağlığı lenf akışı, detoksifikasyon ve bağışıklık sisteminin güçlü olması için gereklidir.
Yeterli su içmemek ve fiziksel aktiviteden yoksun olmak lenf sıvısının yavaşlamasına neden olur. Lenf sisteminin hareketi ve drenajı için kas hareketine ve solunumdan gelen basınca ihtiyaç vardır. Hareketsiz bir yaşam tarzı, doğru nefes almamak veya kronik susuzluk nedeniyle bu basıncın olmaması lenf sistemini yavaşlatır ve tıkar.
Besin eksiklikleri de lenf tıkanıklığına neden olabilir. Özellikle, iyot, magnezyum ve C vitamini, çevresel toksinlerin zararlı etkilerini azaltmak ve lenf sistemini desteklemek için önemlidir.
Sağlığımızı etkileyen lenf tıkanıklığının belirtileri nelerdir?
Yorgunluk, vücutta sertlik ve katılık hissetmek, kas ve eklem ağrısı, şişkinlik, su tutma (ödem), adet öncesi  meme şişkinliği, cilt kuruluğu, baş ağrısı, kilo alma, el ve ayakların soğukluğu, kronik sinüzit, soğuk algınlığı, sık sık hastalanma, boğaz ağrısı, kulak sorunları, cilt problemleri ve selülit olarak sıralayabiliriz.
Lenf tıkanıklığı belirtileri yaşandığında lenf sisteminizi uyarmak için bazı doğal yollar denenebilir.
Stres azaltma teknikleri toksinleri vücuttan dışarı atmaya ve toksin kalıntılarının vücutta birikme olasılığını azaltmaya yardımcı olmak için kasların kasılmasını ve gevşemesini sağlar. Stres azaltma tekniklerinden biri olan derin diyafram nefes egzersizleri, lenfatik dolaşımın artmasına katkıda bulunur.
Göğüs kafesi, sağlıklı lenfatik akış için gerekli olan büyük bir lenfatik pompadır. Sağlıklı duruş ve egzersiz, hücrelere oksijen verilmesini kolaylaştırır ve lenfatik akışı destekler. Ayrıca, masaj ve kuru fırçalama, vücudun her yerindeki lenf sistemininin uyarılmasını sağlayarak lenf drenajına yardım eder.
Lenfin yaklaşık % 95’i sudur. Bu nedenle, yeterli su içilmesi lenfatik sisteminin sağlığı ve doğru çalışması için çok önemlidir.
Sağlıklı lenf dolaşımına sahip olmak zor değildir. Yapmanız gereken, yeterli su içmek, derin doğru diyafram nefesi, düzenli egzersiz, stresin azaltılması, masaj, kuru fırçalama, sauna, soğuk-sıcak duş, doğru ve yeterli beslenme şekliyle mümkündür.
Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı