REKLAMI GEÇ

MANTARIN MUCİZEVİ GÜCÜ

15 Nisan 2019 Pazartesi

Birçok çeşidi olan mantar binlerce yıldır yemeklere tat vermesi ve tedavi edici özelliği ile hep yerini mucizevi olarak korumuştur.

Yabani ve kültür mantarları protein, antioksidan, lif, vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Mantarın mucizevi etkileri üzerindeki bilimsel araştırmalar günümüzde de devam etmektedir.

Her gün düzenli az miktarda mantar tüketiminin beyin sağlığını koruduğu ve Alzheimer (unutkanlık) oluşma riskini azalttığı yeni yapılan araştırmalarda gösterilmiştir.

Yaşlılar üzerinde yapılan bir araştırmada, yaşlıların haftada 3 den fazla mantar tüketmesi yaşlılıkla ortaya çıkan bunama riskini %50 azalttığı görülmüştür. Böylece yaşlıların düşünme, hatırlama, dikkat etme, problem çözme, karar verme, iletişim kurma veya duyguları düzenleme becerisinin korunmasında yardımcı olduğu ortaya konmuştur.

Mantarın beyin sağlığı üzerindeki etkisinin yanı sıra, kanser önleyici, savunma sistemini güçlendirici, stres azaltıcı, kolesterol düşürücü, kan basıncını dengeleyici, yaşlanmayı engelleyici, kilo vermeyi kolaylaştırıcı özelliklerinin olduğu da kanıtlanmıştır.

Mantarın yukarıdaki etkilerinden yararlanmak için renk değişimi olmamış, bozulmamış olması esastır. Ağır metalleri ve çevredeki kirliliği tutma özelliğinden dolayı, yetiştirildiği ortam önemlidir. Bu nedenle, organik mantarlar tercih edilmelidir.

Mantar içindeki protein, antioksidan ve vitaminler ısıya hassas olduğu için yüksek ateşte kızartılması veya kaynatılarak tüketilmesi önerilmez. Düşük ısıda ve kısa süre pişirilerek tüketilmesi önerilir. Taze olarak tüketildiğinde ise sindirilemez. Bundan dolayı taze tüketilmemelidir.

Zengin protein, lif, vitamin ve mineraller içeren mantarın organik olanından düzenli olarak tüketilmesi, beyin sağlığına katkı sağlayacağı gibi, daha sağlıklı ve uzun yaşamaya da yardımcı olacaktır.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı