REKLAMI GEÇ

MEDİTASYONUN BEYİN ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

4 Ekim 2021 Pazartesi

Günümüzün hızlı tempolu ortamı, günlük hayatın her zamankinden daha zor olması, yaşam mücadelesi, kronik stresin ve sağlıksız psikolojik durumların maskelenerek ve baskılanması insanların genel sağlığını bozmaktadır. Bu durumun beyin üzerindeki olumsuz etkisini meditasyon azaltabilir.

İnsan beyni doğal olarak 20’li yaşlarda bozulmaya başlar. Bunun için beyin sağlığını korumak, bir “beyin molası” vermek bu bozulmayı yavaşlatmaya yardımcı olur. İçe dönmek ve dikkati nereye yerleştirileceğini yeniden öğrenmek, ortaya çıkan şey hoş veya nahoş olsa da yargılayıcı olmayan bir yaklaşımla bu içe dalışı uygulamak beyin sağlığını destekler.

Meditasyonun beyin için faydaları çoktur. Fiziksel egzersiz yapmak gibi, meditasyon da zihni düzenleyen ve disiplinize eden bir yöntemdir. Meditasyon, sinirsel bağlantıları güçlendirir ve bu ağların konfigürasyonunu değiştirebilir. Düzenli meditasyon uygulaması ile beyin daha esnek bir nörobiyoloji geliştirebilir. Daha iyi bir refah duygusuna katkıda bulunduğu gibi, yaşlandıkça beyin sağlığını korumaya ve zihinsel stresi hafifletmeye yardımcı olur. Düzenli yapılan meditasyon empati geliştirmeye ve daha şefkatli olmaya da katkı sağlayabilir.

Beyin doğal olarak kolayca can sıkıntısına kayar. Bu nedenle, dikkat dağılır, zihin gezer ve negatiflere odaklanır. Bilim adamları beynin bu doğal eğiliminin kaygı, depresyon, dikkat bozukluklarına ve travma sonrası stres bozukluğuna yol açabileceğini tespit etmişlerdir.

Kronik duygusal ve psikolojik stres bozuklukları için bir tedavi olmasa da, meditasyonun ruh hali ve genel refah ve dinginlik için oldukça yararlıdır. Bir kaç dakikalık farkındalık ve meditasyon, ezici duyguyu uzak tutmaya ve verimsiz endişeleri finanse eden güçlü düşünce kalıplarına karşı korunmaya yardımcı olur. Zihnin yaşanan anda olmasını sağlar. Dikkat süresini artırmaya yardımcı olabilir.

Yapılan çalışmalarda, meditasyonun prefrontal korteksi kalınlaştırdığı ve zihinsel yaşlanma için bir gençlik pınarı olduğu gösterilmiştir.

Bu çalışmalar, meditasyonun beyin üzerinde yaptığı pozitif değişikliklerin beynin üst düzey işlevlerini güçlendirdiği, alt düzey beyin etkinliklerini ise azalttığını göstermektedir. Başka bir deyişle beyin eğitilmektedir. Sağlıklı bir beyni korumak güçlü meditasyon uygulamasıyla desteklenebilir.

Harvard’da meditasyon üzerine yapılan çalışmada 40-50 yaşlarındaki deneyimli meditasyoncuların ortalama 20-30 yaşındaki bir kişiyle beyindeki gri maddeye ayni miktarda sahip olduğunu keşfetmişlerdir. Böylece, bu yaş grubundakilerde “frontal korteksin” sağlığı korunmuştur.

Çalışmalar gri madde hacmindeki artış da dahil olmak üzere beyin şeklini değiştirmenin sadece sekiz hafta sürdüğünü göstermiştir. Beyninizi günde sadece birkaç dakika içinde etkili bir şekilde değiştirebilirsiniz.

Kendinize en uygun meditasyon tekniğini bularak, günde bir kaç dakika beyin molası vermek zihinsel durumunuza esneklik kazandıracaktır. Yüksek düzeydeki stresi daha iyi yönetecek, rahatsız edici düşünceler, kaygı ve dikkat dağınıklığı karşısında daha çevik olmanızı sağlayacaktır. Bu durum beynin gençliği ve sağlığı için önemlidir. Beyninizi değiştirmek sizin elinizde. Hadi, bugün başlayın.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı