REKLAMI GEÇ

MEYAN KÖKÜ

23 Ağustos 2021 Pazartesi

Kullanımı tıpta yaygın olan meyan kökü, tatlımsı tadı ile kola, meyan şerbeti ve meyan kökü şekeri şeklinde de kullanılmaktadır. Avrupa, Akdeniz ve Asya’da yetişir. Mersin’de “meyan kökü şerbeti” geleneksel içecek haline gelmiştir.

Çin tıbbında, yüksek antioksidant ve anti-inflamatuar özelliğinden dolayı yüzlerce yıl öksürük, soğuk algınlığı, mide-bağırsak ve kadın üreme sorunları için kullanılmıştır.

Çalışmalarda, meyan kökünün ana aktif bileşenin müthiş bir antiviral olduğu, herpes, HIV, hepatit, grip, ensefalit ve zatürreye karşı mücadelede çok etkin olduğu belirtilmektedir.

Yine çalışmalarda ise, mide bulantısı, sindirim sorunları ve mide ağrısında doğal alternatif olarak kullanılabileceği gösterilmiştir. Vücuttaki stres hormonu olarak bilinen kortizol seviyesinin düzenlenmesine katkı sağladığından vücuttaki stresin azaltılmasında, ağrı kesici, kas gevşetici ve vücut direncini arttırmak için kullanılır.

Meyan kökü aşırı kullanıldığında artan kan basıncı, azalan potasyum seviyeleri, ödem (şişme) gibi yan etkiler yarattığı kaydedilmiştir. Kan basıncı, karaciğer ve böbrek sorunları olan kişilerin yanı sıra, hamile kadınların da kullanmamaları önerilir.

Nasıl içilmeli?

Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’nin yaptığı araştırmalar sonucu, 1 gr ile 5 gr kuru meyan kökünden çay yapılarak günde üç kez alınabilir. Çay yapmak için kök parçalarını dilimleyin ve küçük parçalar halinde kesin. Bir yemek kaşığı meyan köküne 1 su bardağı su ekleyin. Suyu ve kökü bir tencerede kısık ateşte kaynatın, demlenmeye bırakın. Çayı kökünden süzüp içebilirsiniz. Her seferinde kaynatmak zorunda kalmamak için, fazla hazırlayıp, buzdolabında saklayabilirsiniz.

Yukarıda belirtilen araştırmanın önerdiği miktardaki meyan kökü çayı soğuk algınlığı, grip, öksürük, sindirim sorunlarını, stresi, ağrıyı ve kas gerginliğini azaltmak, savunma sistemini güçlendirmek, enerjiyi arttırmak için kullanılabilir.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı