REKLAMI GEÇ

MUTLULUK HORMONUNUZ AZALMASIN

31 Ağustos 2020 Pazartesi

Mutluluğu kelimelere sığdırarak ifade etmek oldukça zordur. Walt Disney’in de tanımladığı gibi “mutluluk bir zihin durumudur, sadece olaylara bakış açınıza göre değişir “.

Mutluluğu kişiden kişiye, kişinin hayata ve kendisine bakış açısına göre tarif etmek mümkün olabilir. Mutluluk hormonunun azalması yani, mutsuzluluk olduğunda vücudumuz buna nasıl tepki verir ve vücudun bunu tanımlaması nasıl olur?

Mutluluk hormonu vücutta azaldığında migren, fibromyalji, anlamsız kas ağrıları, irritabl bağırsak sendromu, astım, yorgunluk, uykuya dalmada sorun ve çabuk uyanma, endişe, panik atak, sinirlilik, şeker bağımlılığı, depresyon, sürekli kendini eleştirme, sık sık suçluluk duygusu hissetme, öz güven eksikliği, ADHD, mevsim değişikliğinde bile kendini kötü hissetme, obsesif ve compulsif davranışlar, intihar düşüncesi, alkola eğilimin artması, iştah artışı gibi bulgularla ortaya çıkar. Araştırmalarda, düşük mutluluk hormon seviyelerinin kalp hastalığı, Alzheimer ve demans riskini artırdığı gösterilmiştir.

Yukarıdaki bulguların bir çoğu günümüzde maalesef kimyasal ilaçlarla baskılanarak tedavi edilmektedir. Kısa vadede başarılı olsa da, uzun vadede neden olan soruna yönelik tedavi olmadığı için kişi kısır döngüye girer, tedavi olamaz. Tedavi, hastalığa neden olan sorun ortaya çıkarılarak kişiye özel tedavi seçeneği ile yapılabilir.

Vücudumuzun mutluluk hormonunun %5 beyinden, %95’i bağırsaklardan salınmaktadır. Bunun nedenle, doğru ve yeterli beslenme şarttır.

Doğal olarak mutluluk hormonu nasıl arttırılabilir?

Güneşin dik geldiği zaman olan öğle vakti güneşlenmek ve gün ışığını almak.

Yalın ayak toprakta, kumsalda ve çimlerde yürümek.

Hareket halinde olunmalı. Gün içinde hareketsiz kalmayın, dans edin, dairesel hareketler yapın.

Olumlu düşüncelere odaklanıp, iyimser olmaya karar vermek.

Düşünceleri meditasyon ve dua yoluyla kontrol etmek.

Yeşil çay, kantaron çayı, siyah çikolata, zerdeçal, omega-3 içerikli yiyeyecekler, mayalanmış sebze ve içecekler mutluluk hormonunu arttırmaya yardımcı olacaktır.

Mutluluğu tanımlamak göreceli olsa da, yukarıdaki semptomlarınız varsa profesyonel bir yardım alarak nedenlerinin ortaya çıkartılarak tedavi edilmesi, sağlığınızı elinize almanızı sağlayacagi gibi, hayattan daha fazla keyif almanıza da yardımcı olacaktır.

Sağlıklı ve güzel günlere …

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı